Trei zile, in conditiile in care ar munci si sambata, si duminica, au la dispozitie muncitorii societatii care se ocupa de inlocuirea retelelor de gaz de pe strada Pictorilor din Baia Mare sa termine lucrarile, dar si sa isi acopere urmele, astfel incat prin zona sa se poata circula ca inainte de efectuarea sapaturilor. Locuitorii se indoiesc de faptul ca angajatii firmei ar putea atinge o asemenea performanta, dand ca exemplu celelalte strazi din cartierul Valea Rosie pe care s-au efectuat aceleasi lucrari si care au fost lasate cu hartoape.
Muncitorii societatii IMI SA, impreuna cu cei de la E On Gaz, au marit ritmul pentru inlocuirea retelei de gaz de pe strada Pictorilor la apropierea termenului limita pentru finalizarea lucrarii si cand, teoretic, carosabilul si trotuarele ar trebui aduse la starea initiala. Lucrarea trebuia sa fie gata pana in 30 septembrie, dar reprezentantii municipalitatii au pasuit beneficiarul si executantul inca aproape trei saptamani, respectiv pana in 17 octombrie.
Nici acesta amanare nu i-a ajutat prea mult pe muncitori, zilele in plus fiind insuficiente. Cu doua zile inainte de expirarea termenului lucrurile nu aratau prea bine. Pe strada Pictorilor, spre exemplu, traficul era inchis. Intr-un capat, muncitorii faceau bransamente, iar in altul o betoniera turna asfalt in mare graba. Un muncitor al E.On Gaz, care se plimba agitat in jurul celor de la IMI SA, a dat asigurari ca situatia este sub control. “Nu ma intrebati pe mine! Se termina, dom’le, lucrarea! Se termina la ora 12!”, a spus el. La cativa metri distanta, un altul, de la aceeasi firma executanta, s-a disculpat, precizand ca sefii poarta grija lucrarii, dar se pare ca nici ei, dupa cum au apreciat locatarii.
In cartierele Valea Rosie si Grivitei din Baia Mare se munceste inca de la inceputul acestui an, iar in tot acest timp strazile au fost transformate in adevarate transee pentru schimbarea conductelor si efectuarea bransamentelor, urmele acestora vazandu-se, dar mai ales simtindu-se de catre soferii care circula prin zona.
Locatarii au spus ca strazile din cartierele lor arata groaznic de ani de zile, fara ca cineva sa le reabiliteze corespunzator. Oamenii povestesc ca muncitorii au sapat, au inlocuit, dupa care au lasat strazile cu denivelari si ca dupa razboi. “Chiar ma uitam acum la peticele astea… Arata ingrozitor, nu tine. Nu asa trebuie facuta o lucrare, cred ca trebuie sa fie de calitate, deoarece costa bani. Nu cred ca se poate termina pana in 17 octombrie. E imposibil”, a spus Constantin Corut.
Un vecin a precizat ca “se vede clar cum s-a facut, s-a peticit, s-a carpit, cum se face in Romania”. ”Nu cred ca va fi gata pana la termen, deoarece asa sta de un an de zile, s-a carpit, s-a lucrat, apoi iar s-a carpit. Nu se fac strazile…”, a afirmat Alexandru Scarlat.
Reprezentantii municipalitatii din Baia Mare au recunoscut ca se confrunta frecvent cu decalari de termene cand este vorba de lucrarile stradale. Firmele care executa lucrari nu termina niciodata la timp, dar o vina poarta si primaria care accepta diversele justificari ale executantilor.
“Strada Pictorilor intra intr-un pachet de retele alaturi de strazile Luchian si Busuiocului, care au ca termen 17 octombrie. Aducerea la starea initiala ar trebui realizata in cadrul acestui termen. Numai ca in realitate acest lucru nu se intampla nici aici, nici in cazul altor lucrari. Ei termina aceste lucrari dupa aproximativ doua-trei saptamani”, a precizat Constantin Pantaru, directorul adjunct al Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare.
Exista o hotarare de Consiliu Local Baia Mare din 2009 care prevede ca se pot aplica amenzi firmelor in cazul iesirii din termen a lucrarilor executate si a intarzierii de aducerea la starea initiala a zonelor in care s-a intervenit. Amenzile pot ajunge pana la 2.500 de lei la fiecare constatare, dar sunt putine cazurile in care se aplica sanctiuni penru ca mai mereu firmele care opereaza pe strazile din Baia Mare cer Comisiei municipale de sistematizare a circulatiei decalarea termenelor, invocand diverse motive mai mult sau mai putin intemeiate.
Sursa: Catalin Tineghe