Vezi VIDEO
Proiectele din bani europeni dau bine pe hartie in judetul Maramures, dar cand vine vorba de punerea lor in practica, acestea se impotmolesc in birocratie. Trei state, Norvegia, Lichtenstein si Islanda, au oferit suma de 1,8 milioane euro Consiliului Judetean pentru reabilitarea Bastionului Macelarilor, care dateaza din secolele XIV-XV, dar au pus si o conditie: lucrarea sa fie gata pana in luna aprilie a anului viitor. Desi reabilitarea trebuia sa demareze in luna februarie, reparatiile sunt abia la inceput. Totul din cauza neintelegerilor intre autoritati si firmele executante ale lucrarii. Avand in vedere ca urmeaza o perioada cu ploi si ninsori, riscul ca lucrarile sa nu fie finalizate la timp este foarte mare. In aceasta situatie, Maramuresul ar putea pierde banii.
Bastionul Macelarilor din Baia Mare a fost unul dintre cele sapte turnuri ale breslelor cetatii medievale. Legenda spune ca aici si-a gasit sfarsitul haiducul Pintea Viteazu. In ciuda insemnatatii sale istorice, autoritatile judetene l-au lasat pe mana comerciantilor, monumentul devenind, dupa ’89, piata de vechituri si covoare turcesti, degradandu-se vazand cu ochii. Asta pana cand norvegienii din regiunea Telemark s-au gandit sa dea o mana de ajutor statului roman si au inclus obiectivul intr-un proiect de finantare, prin SEE (Spatiul Economic European). Astfel, trei state europene care nu fac parte din UE, Norvegia, Lichtenstein si Islanda, au decis sa ofere suma necesara pentru reabilitare, contributia locala fiind de 15%.
“A ramas in uitare mult timp si a fost cotropit de un comert de proasta calitate, respectiv acele covoare care erau prezente in curtea interioara. Prin acest proiect noi dorim sa redam unui circuit turistic medieval aceasta zona, avand in vedere ca nu avem prea multe monumente vechi in Baia Mare si cu atat mai mult sa il punem in valoare”, a precizat Mihaela Lite, maganer proiecte europene in cadrul Consiliului Judetean Maramures.
Conform proiectului, in Turnul Macelarilor se vor realiza doua sali. Una la subsol, care va avea destinatie multimedia – unde se vor derula filme documentare despre istoria orasului, a turnului si a mestesugurilor care se practicau odinioara -, iar cea de-a doua, la ultimul nivel, destinata expozitiilor permanente si semipermanente, cu lumini ambientale si decorata cu lemn.
In curtea interioara, se intentioneaza organizarea unor ateliere demonstrative pentru mesterii populari din Maramures, dar si amenajarea unei fantani si a unei scene cu gradene, unde se vor desfasura programe artistice.
Daca pe hartie proiectul arata bine, la punerea lui in practica autoritatile judetene s-au izbit de un zid tipic romanesc: birocratia. In urma organizarii licitatiei, trei firme s-au inscris la concursul pentru atribuirea lucrarii. Comisia a stabilit insa ca dosarele nu au fost conforme, fapt pentru care doua dintre societati au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, in vreme ce a treia, Agecom SA, a contestat decizia in instanta si… a castigat.
Lucrarile trebuiau demarate in luna februarie, insa acest lucru nu s-a intamplat, pentru ca intre Agecom si firma care a subcontractat lucrarea pentru refacerea infrastructurii din lemn a turnului, Rustic SA, s-au ivit mai multe neintelegeri. Abia in aceasta luna a inceput reabilitarea propriu-zisa, ceea ce face ca finalizarea la termen sa fie periclitata.
“Valoarea proiectului este de 1.800.000 euro, iar termenul de finalizare este aprilie 2011. Suntem putin in intarziere cu lucrarile din cauza unor elemente neprevazute, dar muncim din rasputeri sa recuperam, pentru ca pana la sfarsitul lui ianuarie sa fie finalizate constructiile”, a adaugat Mihaela Lite.
Potrivit managerului de proiect, inca nu s-a discutat cu finantatorul ce se va intampla in cazul in care lucrarile nu se vor finaliza la timp. Cel mai probabil, intr-o asemenea situatie s-ar pierde finantarea sau Consiliul Judetean si executantul ar putea fi pus in situatia sa returneze banii. Mihaela Lite nici nu vrea insa sa se gandeasca la un asemenea scenariu. Ea spune ca la inaugurarea Bastionului reabilitat vor veni oaspetii din Norvegia, care vor expune elemente de patrimoniu si arta traditionala norvegiana, care prezinta similitudini cu cea din Maramures.
Sursa: Catalin Tineghe