Vezi VIDEO
Oficialii din Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) au demarat, in cursul lunii ianuarie, o actiune de “numarare” a tiganilor, precum si de consultare a acestora in privinta mutarii lor in cartierele sociale din Baia Mare. In urma acestei actiuni, s-a constatat ca majoritatea romilor din pungile de saracie de pe raza municipiului Baia Mare asteapta cu sufletul la gura sa se mute in noile locuinte, dar exista si persoane din aceasta etnie care nici nu vor sa auda de asa ceva.
In urma actiunilor intreprinse de SPAS in cartierele Craica, Pirita, Valea Borcutului, Ferneziu si Garii, au fost identificate 1.603 persoane (adica 362 de familii) de nationalitate roma care asteapta sa fie mutate in cartiere sociale. Dintre acestea, 321 de familii au fost de acord cu mutarea, iar restul de 41 au spus ca refuza sa primeasca o locuinta.
“Optiunile au fost in special catre case modulare, 157 de familii dorind un astfel de tip de locuinta, 66 intr-o locuinta sociala tip garsoniera sau apartament si avem cazuri, in special din zona Pirita, 88 de cazuri, care ar dori sa fie mutate in mediul rural ”, a declarat Bogdan Gavra, director adjunct SPAS.
Majoritatea romilor chestionati spun ca isi doresc sa se mute intr-o alta locuinta pentru a putea beneficia de conditii decente de trai.
“Vreau sa ma mute, pentru ca nu am conditii aici si nici posibilitate sa pot sa imi iau o chirie. Am numa ajutorul social de 125 de lei. Am o camaruta si acolo stau singura. Macar asa, daca ma muta, o sa am o camera in care o sa am apa, incalzire, sa nu ma coste nici mult…”, a declarat Eva Cantor, una dintre femeile care locuiesc in cartierul Garii.
“Vrem, sigur ca da. Ar fi mai bine, ca om tine si animale, ne-am descurca si cu lemne pe iarna. La curte vrem, ca e mai bine la casa numa aci in zona vrem sa ne mute ca de 15 ani aici stam si la bloc n-avem noi de unde atatia bani sa platim”, a explicat Ileana Varga, alta femeie din cartierul Garii.
In ciuda numarului mare de romi care isi doresc mutarea, exista si persoane care nici nu vor sa auda de asa ceva, pe motiv ca s-au chinuit prea mult pentru a-si face un minimum de confort si in plus nu ar avea bani pentru plata chiriei.
“Nu vreau sa ma mut. Mai bine stau aci! Eu ce fac cu lucrurile mele de aici ca pe urma vin si ma fura. Nu vreau io locuinta lor, ca nu am niciun venit si nu as avea cum sa platensc. Mi-e mai bine aici, asa cum sunt”, a declarat Gheorghe Ocheie.
Cartierele in care romii ar putea fi mutati incepand din acest an sunt amplasate langa piata Oborului, strada Jandarmeriei si Pintea Viteazul. Autoritatile locale au in plan sa elaboreze proiecte care sa atraga finantare europeana pentru realizarea celor trei cartiere sociale, perioada derularii proiectelor fiind 2012-2022.
Sursa: Anca Popescu