Conducerea organizatiei PSD Bucuresti decide luni oportunitatea excluderii din partid a europarlamentarului Adrian Severin, aflat in prezent in ancheta Parlamentului European ca urmare a acuzatiilor aduse de reporterii britanici de la „The Sunday Times”. Pentru a discuta acest caz, se va intruni Biroul Executiv al PSD Bucuresti, propunerea de pe ordinea de zi fiind aceea de excludere a lui Severin din partid, dupa cum a anuntat zilele trecute presedintele organizatiei, Marian Vanghelie. Decizia va fi luata in prezenta lui Adrian Severin.
Marian Vanghelie va prezenta Biroului Executiv al PSD Bucuresti o scrisoare trimisa saptamana trecuta de presedintele partidului, Victor Ponta, care solicita excluderea lui Adrian Severin din partid, acesta fiind membru al filialei PSD sector 4.
Marian Vanghelie il considera pe Adrian Severin vinovat din punct de vedere moral si politic, dar spune ca, din punct de vedere juridic, nu doreste sa se exprime pana la finalizarea anchetei PE.
Pe de alta parte, liderul filialei PSD Bucuresti sustine ca implicarea lui Adrian Severin in actuala situatie se poate datora si faptului ca „se doreste eliminarea unor oameni influenti din randurile Parlamentului European”. El nu a dorit sa precizeze cine ar dori aceasta eliminare, afirmand doar ca „lucrurile sunt mai complicate”. „Adrian Severin nu poate fi pacalit, e un om incomod la Bruxelles. Se pare ca vor urma, in perioada urmatoare, mai multe cazuri”, a adaugat Vanghelie.
In opinia acestuia, cazul lui Adrian Severin este „destul de complicat”. „si cred ca acest caz se va analiza in PSD Bucuresti foarte atent, o sa-l ascultam foarte atent, nu este foarte simplu”, a adaugat el.
Marian Vanghelie a mai spus ca va incerca, in sedinta de luni, sa se gaseasca o solutie „de a se iesi din acest impas”, adaugand ca vinovatia lui Severin trebuie totusi dovedita in cazul anchetei aflate in desfasurare la nivelul PE. „Filme, cuplaje, inregistrari, am inceput sa avem experiente si in Romania”, a adaugat Vanghelie.
Membrii grupului Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D) au aprobat miercuri, in unanimitate, excluderea eurodeputatului roman Adrian Severin din acest grup europarlamentar, in urma implicarii sale in scandalul legat de reporterii britanici de la „The Sunday Times”, care au pretins ca sunt lobby-isti si care le-au propus mai multor membri ai PE plata anumitor sume de bani in schimbul promovarii unor amendamente legislative.
Grupul S&D ramane astfel cu 185 de eurodeputati, fiind al doilea grup ca marime din PE, dupa grupul popularilor europeni (PPE).
De altfel, Biroul grupului S&D i-a cerut marti eurodeputatului roman Adrian Severin sa demisioneze din functia de membru al PE, dupa ce cu o seara inainte europarlamentarul roman declarase ca le va trimite o scrisoare membrilor grupului sau prin care sa isi anunte retragerea din functiile detinute in S&D pana la finalizarea investigatiei privind acuzatiile din „The Sunday Times”. In plus, Biroul grupului S&D i-a cerut lui Severin sa-si cedeze mandatul catre PSD.
Biroul S&D a confirmat ca Adrian Severin a trimis marti dimineata o scrisoare presedintelui grupului, Martin Schultz, prin care isi anunta demisia din grup. „Prin aceasta, el a evitat excluderea sa din grup”, a precizat marti Biroul grupului S&D, care adauga ca „a luat nota ca Adrian Severin nu mai apartine acestui grup, masura intrand in vigoare imediat”.
Parlamentul European a anuntat tot in cursul zilei de marti inceperea unei anchete menite sa clarifice faptele legate de acuzatiile din publicatia „The Sunday Times” la adresa celor trei membri ai legislativului european implicati in acest scandal. Serviciile specializate ale PE analizeaza un dosar primit de la publicatia britanica amintita.
In mod independent de aceste masuri oficiale, doi dintre eurodeputatii mentionati in articol, Ernst Strasser si Zoran Thaler, au demisionat din pozitia de membri ai Parlamentului European, iar grupul S&D a anuntat ca cel de-al treilea eurodeputat in cauza, Adrian Severin, nu mai face parte din acest grup politic al PE.
Reporterii britanici de la „The Sunday Times” au propus unui numar de 60 de membri ai Parlamentului European sa le plateasca pana la 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost sustinuta si promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi ar fi acceptat – Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.
Potrivit unor surse europarlamentare, inca doi eurodeputati ar fi acceptat oferta falsilor lobby-isti, dar numele lor nu se cunosc deocamdata.
Zoran Thaler si Ernst Strasser si-au anuntat demisia din functia de eurodeputat, iar Adrian Severin a spus ca nu va renunta la mandatul de membru al PE.
Sursa: Agerpres