Vezi VIDEO
In cadrul vizitei sale in Maramures, premierul Emil Boc a vorbit si despre controversata lege a educatiei. Primul ministru a infirmat zvonurile conform carora aceasta lege ar fi una “cu dedicatie” pentru UDMR, spunand ca de beneficiile posibilei schimbari in sistemul educational vor avea parte toti elevii din Romania. Boc a amintit si de “cea mai mare buba” a sistemului de invatamant, care, in opinia sa, este programa neadaptata cerintelor de pe piata muncii.
Prezent la Conferinta Judeteana de Alegeri a Partidului Democrat Liberal Maramures, premierul Emil Boc a vorbit, printre altele, si de controversata lege a educatiei. Prima mentiune pe care acesta a facut-o vizavi de acest subiect a fost faptul ca, in ciuda speculatiilor, legea educatiei nu este una “cu dedicatie pentru minoritati”.
“Toti cei care doresc sa nu se schimbe nimic in sistemul educational se opun acestei legi. Si de ce nu doresc sa se schimbe? Pentru ca le place apa calduta a mediocritatii pe care o avem acum. Si cea mai mare problema este ca nu incurajeaza performanta”, a precizat premierul Emil Boc.
Boc a vorbit si despre programa scolara care nu se pliaza cerintelor pietei de munca.
“Marea problema a sistemului educational, pe care ne-o spun toti din Europa este ca pregatim oameni pentru lucruri care nu exista in realitate. In loc sa pregatiti in scoli si facultati absolventi pentru ceea ce ne cere piata muncii, ii pregatiti in general, ii dopati cu informatii pe care ei trebuie sa le reproduca si care dupa aceea nu le utilizeaza deloc in viata”, a conchis Boc.
Dascalii maramureseni spun insa ca Romania nu are o strategie economica stabila si pe termen lung, care sa permita infiintarea de specializari scolare in conformitate cu cererea de forta de munca.
“Din pacate, Romania nu are o strategie economica pe termen lung si, daca din partea economiei nationale nu vin semnale pentru anumite domenii, cu anumita stabilitate in timp, este foarte greu sa provizionezi specializarile si domeniile pe care sa te axezi in invatamantul tehnic”, a precizat Pavel Filip, purtator de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Reprezentantii ISJ au dat ca exemplu o fabrica din zona Lapusului, care a cerut expres infiintarea unei clase care sa pregateasca meseriasi in domeniul in care activeaza societatea, lucru care s-a si intamplat, iar astfel, dupa ce termina scoala, elevii vor putea fi incadrati in munca.
Sursa: Calin Dragomir