![]()
|
Vezi VIDEO
Tur de forta astazi, 5 august, pentru autoritatile judetene si baimerene. Vizita ministrului Economiei, Ion Ariton, si a ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, in Maramures a inceput, dis-de-dimineata, cu o intalnire cu administratia locala si directorii companiei Romplumb, cel mai mare poluator din Baia Mare. Discutiile au vizat, in principal, autorizatia integrata de mediu a uzinei, societatea avand termen pana in 14 august sa se incadreze in parametrii impusi in document de autoritatile de mediu. Conducerea Romplumb a aratat, azi, ca acest lucru este aproape imposibil de realizat si ca indicatorii fixati pentru emisiile de dioxid de sulf sunt prea stricti pentru a putea fi respectati, prin urmare s-a cerut o prelungire cu 6 luni a termenului prevazut in somatia emisa de Agentia Regionala de Protectie a Mediului. Vizita oficialilor a continuat cu un tur al fabricii de tablouri electrice Electrosistem din Baia Mare, ulterior, oficialii Guvernului ajungand la Camera de Comert si Industrie Maramures, acolo unde i-au asteptat zeci de oameni de afaceri din judet, dar si reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice si ai Garzii Financiare, si unde au fost „bombardati” cu reprosuri privind disfunctionalitatile sistemului economic romanesc.
Prima tema avuta in vedere astazi, 5 august, de catre ministrul Economiei si ministrul Finantelor, care se afla in Maramures, a fost activitatea uzinei Romplumb. La ora 9.30, cei doi oficiali ai Guvernului au ajuns la intreprinderea din cartierul Ferneziu al Baii Mari, unde s-au deplasat si autoritati ale judetului, dar si reprezentanti ai institutiilor de protectie a mediului.
ACTUALIZARE: „Am venit cu gandul de a construi si nu a darama”
Cei doi ministri au purtat o serie de discutii cu Vasile Uta, directorul companiei Romplumb, si Maria Pop, directorul economic al societatii, in conditiile in care conducerea uzinei a solicitat prelungirea cu 6 luni a termenului la care expira somatia emisa de Agentia Regionala de Protectie a Mediului pentru incadrarea in parametrii impusi de autorizatia integrata de mediu la emisiile de dioxid de sulf. Daca indicatorii vor fi in continuare depasiti dupa 14 august, iar termenul somatiei nu va fi prelungit, compania Romplumb risca suspendarea autorizatiei integrate de mediu si, implicit, inchiderea activitatii.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca ar fi fost oportun ca la discutii se se afle si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, insa acesta este plecat din tara. Acesta a dat asigurari ca ministerul pe care il conduce nu si-a propus sa inchida activitatea Romplumb, insa normele de mediu se cer respectate.
„Am venit sa gasim solutii, am convingerea ca impreuna vom reusi sa mentinem programul in acesta unitate. Dupa 16 august, veti avea o analiza a planului de conformare pe mediu si o sa analizam si prelungirea acestui termen cu specialistii nostri. Ne intereseaza si punctul de vedere al comunitatii locale. Din pacate, ministrul Mediului e plecat din tara, dar daca ar fi fost in Romania, s-ar fi aflat si el aici. Am venit cu gandul de a construi si nu a darama, dar trebuie sa respectam normele de mediu”, a precizat Ion Ariton.
Vasile Uta, directorul companiei, a detaliat planul de investitii derulat in uzina si retehnologizarea instalatiei de epurare a gazelor cu dioxid de sulf, aratand ca, din 15 martie, aceasta a intrat in probe tehnologice.
„Mai avem nevoie de timp dupa 16 august pentru ca societatea sa se poata conforma limitelor de emisie prevazute in autorizatia de mediu. Am cerut un termen de prelungire de 6 luni. Niciun operator economic nu are acesti indicatori stricti impusi prin autorizatia de mediu”, a declarat Vasile Uta.
Sefii companiei au dat asigurari ca baimarenii nu vor avea de suferit de pe urma poluarii, precizand ca nu au existat depasiri ale indicatorilor la statiile de monitorizare. Asa desi, in urma cu o zi, oficialii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures au aratat ca in continuare s-au constatat depasiri la dioxidul de sulf. Citeste mai mult…
„Sa nu inteleaga locuitorii municipiului Baia Mare ca daca Romplumb a cerut inca o prelungire de 6 luni, pentru a ne stradui sa intram in parametri, vor avea de suferit. La niciuna din cele cinci statii de monitorizare indicatorii nu au fost depasiti”, a completat Maria Pop, directorul economic al Romplumb.
ACTUALIZARE: „Baia Mare tot oras industrial o sa ramana”
Vizita oficialilor a continuat cu un tur al fabricii de tablouri electrice Electrosistem din Baia Mare. Cei doi ministri au stat de vorba cu conducerea societatii, dar si cu angajatii acesteia.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca turismul nu va fi niciodata la fel de profitabil precum industria pentru orasul Baia Mare.
„Baia Mare tot oras industrial o sa ramana. S-a incercat cu turismul, dar industria este cea care conteaza. Daca ai industrie, ai si independenta financiara”, a spus ministrul.
ACTUALIZARE: „Puteam sa majoram salariile din toamna, dar am decis sa mentinem banii in economie” Cei doi ministri au ajuns la Camera de Comert si Industrie Maramures, acolo unde i-
au asteptat zeci de oameni de afaceri din judet, dar si reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice si ai Garzii Financiare. Oficialii Guvernului si-au aratat disponibilitatea de a le asculta reprosurile oamenilor de afaceri din Maramures, ministrul Economiei, Ion Ariton, aratand ca vrea sa plece la Bucuresti cu un volum mare de informatii dinspre mediul economic, astfel incat sa se poata intocmi un pachet de legi care sa sustina dezvoltarea acestui segment.
Totodata, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca la rectificarea de buget din acesta saptamana s-a marsat pe sustinerea investitiilor.
„Puteam mari salariile din septembrie-octombrie, insa am decis sa mentinem fondurile in economie”, a spus ministrul, adaugand ca pentru anul in curs sunt prevazute 35 miliarde de lei pentru investitii, iar pentru 2012, peste 42 miliarde de lei.
In discutiile pe care oamenii de afaceri le-au avut cu ministrul Economiei si ministrul Finantelor, acestia au reclamat disfunctionalitatile din sistem, una dintre problemele semnalate fiind aceea ca fondurile pe proiectele castigate vin cu foarte mare intarziere. Au fost situatii in care fondurile au ajuns la firme dupa sase luni, timp in care acestea au platit dobanzi de mii de lei pentr a-si derula investitiile.
Sursa: Camelia Tocaci, Larisa Cordea