Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu majoritate de voturi, proiectul de lege initiat de deputatul PRM Mitica Dragomir, care detine functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane. Amenzile sunt aspre atat pentru huligani, cat si pentru organizatorii competitiilor sportice. In plus, in cazul desfasurarii unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, legea impune prezenta pe stadion a prefectului ori a unui reprezentant al acestuia, precum si a unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie se afla arena sportiva.
Actul normativ, adoptat cu 198 de voturi pentru, patru voturi impotriva si 11 abtineri, a fost votat de majoritatea deputatilor PSD, PNL, PD, PC, PRM si de sase deputati UDMR. Impotriva legii au votat liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, deputatii UDMR Seres Denes si Tamas Sandor, precum si secretarul Camerei Ioan Munteanu (PSD).
Initiatorul proiectului de lege, deputatul PRM Dumitru Dragomir, a spus ca a initiat actul normativ privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive impreuna cu Jandarmeria, cu Politia Romana, cu Justitia, cu Agentia pentru Sport, cu Liga Profesionista de Fotbal si cu ligile profesioniste din Europa.
Deputatul PNL Mihaita Calimente a declarat ca ”exista deja o categorie de suporteri care nu mai urmaresc manifestarea sportiva, ci se duc la stadioane sau in salile de sport numai pentru a se bate”.
Social-democratul Petru Andea a aratat ca duritatea legii este medie fata de legislatia europeana, mentionand ca nu este la fel de dura ca cea din Marea Britanie, dar precizand ca sanctiunile cele mai dure vor fi aplicate organizatorilor.
Deputatul UDMR Marton Arpad a mentionat ca legea este binevenita, dar a declarat ca are si cateva rezerve privind unele prevederi care, in opinia sa, sunt inoportune, mentionand ca juristii ar fi trebuit sa lectureze mai atenti inainte de a aviza favorabil legea. Arpad a spus ca uciderea unei persoane in arena sportiva de catre un alt spectator constituie infractiune si se pedepseste conform Codului Penal.
Amenzile pentru huliganism sunt cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei, dar suporterii violenti pot fi obligati si la prestarea a 150 – 300 de ore de activitati in folosul comunitatii, precum si interzicerea accesului la competitiile si jocurile sportive daca patrund pe suprafata terenului de joc. Speculantii vor fi si ei amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei, iar biletele gasite asupra lor vor fi confiscate.
Organizatori de evenimente sportive pot fi sanctionati cu amenzi care pot ajunge pana la 50.000 lei, dar pot fi suspendati pentru o perioada de 6 luni, pentru nerespectarea unor obligatii cum ar fi interzicerea vanzarii, distribuirii sau consumului de bauturi alcoolice in arenele sportive, interzicerea afisarii in arena sportiva a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionate. Organizatorii pot fi sanctionati si daca permit accesul in stadion al persoanelor aflate in vadita stare de ebrietate, care au asupra lor bauturi alcoolice, arme sau munitii de orice fel, ori faclii, torte sau petarde.
Sursa: Rompres