Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene sunt nevoite sa-si puna repede la punct sistemul de colectare selectiva a deseurilor, in caz contrar riscand amenzi de pana la 10.000 lei . Asta pentru ca legea care obliga institutiile sa intocmeasca un plan de gestionare a gunoaielor intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani. Dupa adoptarea normativelor, deseurile vor trebui depozitate pe categorii, sefii tuturor serviciilor deconcentrate fiind fortati sa incheie contracte de colectare si transport cu un operator de salubritate autorizat. Insa socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ. Multi dintre responsabilii institutiilor publice baimarene spun ca le va fi imposibil sa faca acest lucru pana saptamana viitoare, pentru ca in fiecare birou din fiecare sediu trebuie amplasate cate trei containere pentru colectare selectiva. Asa ca rezolvarea problemei este o chestiune de… luni de zile.
Legea care impune institutiilor publice colectarea selectiva a deseurilor va intra in vigoare pe 6 august, data de la care serviciile deconcentrate vor avea un ragaz de 60 de zile pentru a-si crea un plan de gestionare a gunoaielor. Dupa expirarea celor doua luni, institutiile mai au la dispozitie alte 90 de zile pentru a incheia un contract de colectare si transport cu o firma autorizata.
„Am demarat deja primele demersuri care trebuie realizate pentru punerea acestei legi in aplicare. Am inceput contactarea operatorilor autorizati de pe raza judetului Maramures, astfel incat vom incheia niste protocoale de colaborare, vom genera o lista a institutiilor publice si a societatilor publice in care statul roman este majoritar si le vom aduce la cunostinta prevederile acestei legi. In 60 de zile de la data de 6 august, aceste societati vor trebui sa-si creeze propriul plan intern de gestionare a deseurilor, care se vor colecta selectiv, si in 90 de zile conform acestor prevederi legale vor putea sa-si incheie cu un operator autorizat, contractul de colectare selectiva si transportul deseurilor colectate selectiv”, a afirmat Calin Crisan, comisarul sef al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Maramures.
Birouri pline de cosuri de gunoi
Societatea de salubritate SC Drusal SA a luat deja in calcul inceperea colaborarilor inca de la sfarsitul lunii iulie, cu cinci institutii publice, urmand ca de la intrarea in vigoare a legii sa semneze contractele.
“In afara institutiilor care au avut implementat planul inaintea aparitiei legii, am incheiat contacte cu cinci-sase institutii publice, in perioda de sfarsit de iulie, inceput de august, printre care Garda de Mediu, Oficiul de Cadastru, Spitalul de Boli Contagioase, si cu Tribunalul”, a afrmat Ioan Cardos, inginer-sef Drusal.
Cheltuielile pe care le presupune aplicarea legii vor fi insa destul de ridicate, pentru ca birourile functionarilor vor fi umplute cu…cosuri de gunoi. In fiecare incapere din fiecare cladire vor trebui amplasate trei containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, care costa intre 50-100 euro/bucata. Alte trei containere, de 100 sau 1000 metri cubi, vor puse in exteriorul sediului, iar acestea valoreaza 200-220 euro/bucata. Iar institutiile publice care dupa cele 90 de zile de gratie nu au incheiat un contracte cu firmele autorizate de colectare si transport deseuri vor fi amendate.
„Conducatorii institutiilor sunt pasibili de o sanctiune contraventionala intre 10.000 si 5.000 de lei, daca dupa cele 90 de zile nu vor avea incheiat un contract cu un operator autorizat de colectare si transport deseuri colectate selectiv „, a conchis comisarul Garzii de Mediu, Calin Crisan.
Termen imposibil de respectat
Primaria Baia Mare nu va avea nici o dificultate in a respecta noua lege, deoarece si in momentul de fata in institutia baimareana deseurile sunt colectate selectiv. In schimb, la restul serviciilor aflate in administrarea primariei s-ar putea sa apara intarzieri in punerea in practica a prevederilor legale.
„Avem un sistem de colectare selectiva la nivelul primariei, cat si un punct de colectare selectiva in afara primariei si un contract cu un operator capabil sa colecteze selectiv si sa valorifice aceste deseuri. Implementarea unui sistem de colectare selectiva in aceste institutii publice va dura mai mult avand in vedere si necesitatea unor fonduri importante pentru acest lucru. Estimam ca probabil la sfarsitul acestui an vom reusi sa avem primele sisteme de colectare selectiva si in aceste unitati”, a aratat Radu Bolchis, director executiv Directia de Dezvoltare Comunitara din cadrul Primariei Baia Mare.
Dupa incheierea contractelor, institutiile publice vor trebui sa achizitioneze containerele de depozitare si sa plateasca transportul deseurilor catre centrele de recoltare, sume care nu vor depasi 14 lei/metru cub. La ora actuala, in Baia Mare sunt 320 de containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. In 2009 au fost colectate 369 tone de deseuri care au fost reciclate.
Sursa: Adina Timis, Andrei Gherghel