Vezi VIDEO
Guvernul Romaniei intentioneaza sa schimbe proiectul Legii Educatiei Nationale pe ultima suta de metri. Forma in care a trecut de Camera Deputatilor va suferi modificari, iar printre masurile impuse va fi si aceea a eliminarii pensionarii anticipate pentru cadrele didactice. Prevederea a fost catalogata drept o aberatie de catre sindicalisti, care afirma ca acum au inca un motiv sa protesteze impotriva asumarii de catre guvern a pachetului legislativ.
Legea Educatiei Nationale, in forma care a trecut de Camera Deputatilor, contine un articol care prevede posibilitatea pensionarii anticipate a cadrelor didactice cu trei ani inainte de termen. Acum, cu mai putin de o saptamana inainte de asumarea de catre guvern a legii, acesta intentioneaza sa elimine posibilitatea pensionarii anticipate, cu toate ca unii dascali nu mai pot sa predea dupa o anumita varsta.
Responsabilii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures recunosc faptul ca in cazul unor cadre didactice uzura psihica nu le mai permite sa instruiasca elevii si ar putea aparea probleme in invatamant, insa spun ca nu vor avea de ales daca proiectul Legii Educatiei Nationale va fi aprobat cu tot cu aceasta prevedere.
“Fenomenul de neuro-uzura este deosebit de prezent in invatamant. Educatorii, invatatorii si profesorii sunt supusi unui stres neobisnuit, suprasolicitarea este maxima si avem situatii in care vedem erodarea colegilor nostri in timp”, recunoaste Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Sindicalistii afirma ca nu-i mai mira nimic, dupa ce Ministerul Educatiei a luat mai multe masuri indreptate impotriva personalului didactic. Ei spun ca au un motiv in plus sa protesteze impotriva asumarii raspunderii de catre guvern pentru lege.
“Acesta este un motiv pentru care nu suntem de acord cu asumarea Legii Educatiei, pentru ca prin aceasta eliminare a articolului, nu mai da posibilitatea acelor colegi ai nostri cu 35-40 ani de vechime in sistem sa se pensioneze in special din motive medicale, pentru ca nu e usor sa pregatesti grupe de peste 30 de elevi timp de atatia ani. In primul rand, se pierde un drept al persoanei, iar colegii nostri care vor simti ca nu mai pot preda, vor apela la concediu de boala sau fara plata”, a precizat Liviu Marian Pop, presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures si presedinte al organizatiei maramuresene.
Tot pe ultima suta de metri, guvernul intentioneaza sa reintroduca obligativitatea desfasurarii unei ore de educatie fizica pe saptamana. De asemenea, primul bacalaureat in noua forma, dupa model european, ar putea avea loc in 2016.
Sursa: Catalin Tineghe