Statul roman va fi obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.
Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au discutat, marti, cauzele pilot privind retrocedarea caselor nationalizare si masurile compensatorii, problema sistemica a Romaniei, nerezolvata, care a condus la plata a milioane de euro despagubiri catre fostii proprietari.
Instanta de la Strasbourg a decis astazi, 12 octombrie, in cele doua cauze pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate ca statul roman a incalcat articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de instanta, si a obligat autoritatile ca in termen de 18 luni sa ia „masuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 si 1 din Conventie”.
In cauzele pilot Atanasiu, Poenaru si Solon, CEDO a stabilit ca statul roman a incalcat articolele 1 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind protectia proprietatii si, respectiv, dreptul la un proces echitabil.
Totodata, instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata unor despagubiri totale de peste 180.000 euro in cele trei cauze. Curtea a decis ca cele trei dosare sunt admisibile si pot fi judecate impreuna.
Reclamantele Maria Atanasiu si Ileana Poenaru trebuie sa primeasca de la statul roman, in maxim trei luni de la data la care hotararea CEDO devine definitiva, despagubiri totale de 65.000 euro. Totodata, Ileana Solon trebuie sa primeasca, in acelasi interval, despagubiri de 115.000 euro, la care se adauga peste 3.000 euro cheltuieli de judecata.
CEDO a mai decis suspendarea judecarii tuturor cauzelor similare, timp de 18 luni de la data in care aceasta hotarare devine definitiva.
Sursa: Mediafax