Parlamentul European a aprobat, marti, la Strasbourg, acordul privind viitoarea directiva pentru calitatea aerului. Aceasta isi fixeaza ca obiectiv reducerea acestei poluari, pentru a minimaliza efectele nocive asupra sanatatii umane. Potrivit textului din acord, este vorba de „a evita, a preveni sau a reduce emisiile de poluanti atmosferici nocivi si a defini obiective adecvate in materie de calitate a aerului”. Eforturi speciale vor fi intreprinse pentru populatia vulnerabila, in special copiii.
Directiva va inlocui cinci acte in vigoare privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului, limitele altor poluanti din aer (ozon, anhidrida sulfurica, dioxid de azot si oxizi de azot, plumb, benzen si monoxid de carbon) si schimbul reciproc de informatii si de date privind poluarea aerului, intre statele membre, reguli care necesita revizuiri substantiale care sa ia in considerare progresele stiintifice si experientele nationale in materie. Statele membre vor avea la dispozitie doi ani dupa intrarea in vigoare a directivei, pentru a o transpune in legislatia nationala.
Conform directivei, Statele Membre vor trebui sa instaleze “centre de masurare” in zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori, dar si in zonele rurale, unde va trebui instalat un “centru de masurare” la fiecare 100.000 kmp.
Foto: (c) eMM.ro
Titlu din ziar:
UE micsoreaza „ratia de poluare”
Revista presei din Baia Mare – 19 decembrie. Glasul Maramuresului
Sursa: Angela Sabau