Pentru cei tentati de ideea de a zbura cu parapanta, reprezentantii Clubului Sportiv AirSports Baia Mare pot fi gasiti azi la parterul mallului baimarean, acolo unde au instalat un stand. Antoniu Balan, pilot instructor si presedintele clubului, alaturi de ceilalti „zburatori” de la AirSports, va asteapta sa aflati toate detaliile importante despre cursuri de zbor cu parapanta, singur sau in tandem cu un instructor autorizat.
Clubul Sportiv Airsports este singura asociatie sportiva dedicata 100% zborului liber cu parapanta din judetul Maramures. Scopul acestui club este sa promoveze zborul liber si sa ajute tinerii doritori sa practice acest sport sub supravegherea instructorilor autorizati (trei, cati sunt acum la clubul maramuresean). Are peste 50 de sportivi legitimati la aceasta ora, „piloti comandanti de aeronave ultrausoare nemotorizate”, ca sa oferim titulatura oficiala. Dintre acestia, Daniel Alex Ciuhandu (originar din Oradea) este nu numai cel mai tanar pilot de performanta din clubul maramuresean, dar si cel mai titrat. La doar un an de la infiintare, Clubul Sportiv Airsports a bifat in 2011 cel mai valoros an, devenind clubul 1 in topul national si dand prin Daniel Alex Ciuhandu cel mai bine cotat pilot de parapanta din tara in 2011. Antoniu Balan, presedintele clubului maramuresean, a contribuit si el la palmaresul Airsports, castigand doua titluri nationale in anul 2011 si cucerind si Cupa Romaniei. Pentru 2012, planul este de a obtine aceleasi performante in plan intern si de a avea un parcurs international mai consistent.
Clubul organizeaza si cursuri, atat pentru incepatori (de initiere si obtinere a licentei de pilot), cat si pentru avansati (pentru zbor de durata si de distanta libera). Care este primul pas de parcurs? O zi de testare. „Este prima zi din cadrul cursului elementar de zbor cu parapanta si poti sa-l continui ori prin cursul de doua zile, ori in cursul complet ce se finalizeaza cu examenul pentru obtinerea licentei de pilot. Vei fi echipat cu echipament complet din cadrul scolii, vei invata teoria de baza, vei parcurge verificarile preliminare zborului si controlul aripii la sol. Pe urma invatam metodele de decolare inainte sa ne aventuram pe o panta mica unde vei invinge pentru prima data gravitatia! Cat vom reusi sa progresam este in stransa legatura cu starea vremii si cu capacitatile tale fizice si de a progresa, si poti sa te astepti sa faci mici zboruri solo pana la sfarsitul zilei”, se arata pe site-ul oficial al clubului, airsports.ro.
Foto (c) Clubul Sportiv Airsports.
Sursa: RIP