Vezi VIDEO
Mitingul aviatic care a avut loc in urma cu doua saptamani in Baia Mare, precum si concursul de parasutism care a debutat astazi, 5 septembrie, in municipiu, le-a deschis maramuresenilor apetitul pentru zbor. Indiferent de varsta si lasand teama la o parte, multi dintre cei care au participat in calitate de spectatori la aceste evenimente si-au manifestat dorinta de a testa si ei astfel de experiente. Pentru acestia, Aeroclubul Baia Mare organizeaza in fiecare an cursuri si examene pentru obtinerea licentei de zbor, tinerii cu varste curpinse intre 16 si 23 de ani fiind cei mai norocosi, acestia beneficiind de gratuitate.
An de an, peste o suta de persoane se inscriu la cursurile de parasutism si planorism organizate de Aeroclubul Baia Mare, insa putini dintre acestia raman pana la finalul cursurilor teoretice pentru a profita de orele practice de zbor. Desi tentatia de a zbura este mare, antrenorii atrag atentia: este nevoie de intreaga teorie pentru ca, dupa ce te lansezi cu parasuta sau parapanta, sportivul sa aiba control asupra zborului.
„Cursurile teoretice tin 65 de ore la parasutism si 60 de ore la planorism. Parasutistii au si ore de pregatire fizica, 75, ceea ce inseamna destul de mult. Cursurile teoretice se tin la parasutism la sapte materii diferite, care nu se regasesc in materiile de scoala, iar planoristii au cursuri la noua materii. Au in plus navigatie si comunicatii. Materii frumoase pe care trebuie sa le aprofundeze in aproximativ 2-3 luni”, a declarat Cristina Stentel, comandant detasament parasurism.
Pana la licentiere un parasutist trebuie sa faca minimum 25 de salturi, dintre care 15 de cadere libera. Planoristii au de parcurs intre 40 si 60 de zboruri pentru a putea trece la simpla comanda, dupa care se pot licentia cand ajung sa aiba la activ 80 de starturi.
Desi multi dintre cei care practica aceste sporturi sunt barbati, in Baia Mare femeile au demontrat ca sunt curajoase si talentate, in prezent echipa de parasutisti a aeroclubului baiamarean avand in componenta o vicecampioana nationala, pe Mihaela Maris, care a castigat acest titlu in urma cu un an. Aceasta a marturisit ca primul salt este plin de emotii, insa, dupa ce depasesti acest hop, parasutismul da dependenta si putini sunt cei care renunta ulterior la practicarea acestui sport.
„Ca incepator iti trebuie mult curaj, dar o data ce ai ajuns sus, adrenalina este foarte mare, plus ca interine si rusinea si iti spui «Acuma trebuie sa sar, ce sa fac?! Am ajuns si nu pot sa ma fac de rusine…». Dar pe masura ce avansezi nu mai ai acea rusine pentru ca sentimentul de libertate este extraordinar ”, a marturisit vicecampioana.
Pentru cei care au depasit varsta de 23 de ani, un salt cu parasuta este 21 de euro cu pliaj, iar pentru cei care doresc sa se licentieze costurile pentru un curs intreg sunt cuprinse intre 500 si 600 de euro. Anual, dintre cele 100 de persoane inscrise, aproximativ 25 sunt selectate pentru a face parte din echipa aeroclubului, iar cei mai talentati sunt inscrisi la concursuri de profil.
Maramuresenii care isi doresc sa se inscrie la cursurile de parasutism si planorism se pot adresa Aeroclubului Baia Mare.
Sursa: Anca Popescu Glodan