Vezi VIDEO
Cartea publicata de barbatul imobilizat la pat, Gheorghe Petreus, face inconjurul tarii si a ajuns chiar si la romanii plecati peste hotare. “Sublimul suferintei”, volumul in care Gheorghe Petreus vorbeste despre boala sa, despre suferinta, dar mai ales despre bucuria de a trai si credinta in Dumnezeu, a ajuns sa fie una dintre cele mai cerute carti din partea celor care au vrut sa lectureze despre suferinta unui om traita aievea, fara urma de fictiune, despre o viata tintuita la pat de o boala crunta: poliartrita reumatoida.
Lansata pe piata in luna august 2009, cartea “Sublimul suferintei” s-a bucurat de un succes rasunator in randul maramuresenilor, dar si al altor romani din tara sau chiar plecati peste hotare. Impresionati de taria si de bucuria pe care o revarsa in carte, dar si in jurul sau, un om care traieste de ani de zile imobilizat la pat, oamenii au cumparat volumul.
Ghita, asa cum il numesc cei apropiati, povesteste ca a avut solicitari inclusiv din India, de la romani care au auzit de cartea sa si au avut curiozitatea sa citeasca randurile scrise de maramuresean. A avut comenzi ale cartii chiar si din Germania sau alte parti ale tarii.
Numai ca botizeanul nu mai are carti. Acestea s-au epuizat, dupa ce au fost solicitate de oameni care au dorit sa cunoasca povestea reala despre suferinta unui om care nu a incetat sa lupte cu viata, sa reverse bucurie in jur si sa-i sfatuiasca mereu pe ceilalti: sa nu-si piarda credinta in Dumnezeu.
“Acolo am aratat ca indiferent de cine esti, cum esti, daca nu ai credinta in Dumnezeu, dragoste, respect si moralitate esti o marioneta in fata destinului. Cei care au citit cartea, multi mi-au zis: Ghita, eu citind cartea, multe din sufletul meu s-a schimbat, din comportamentul meu, din viata mea. Pentru ca mi-am dat seama ca acolo ai scris un adevar din suferinta ta, din bucuria ta si daca sufar am si bucuria de a trai. Si am aratat si altora ca nu trebuie mereu sa ne plangem”, a marturisit Gheorghe Petreus.
Barbatul povesteste ca a mai ramas cu doar patru exemplare din cele aproximativ 500 de carti care au fost scoase pe piata, iar acum incearca sa gaseasca un sprijin financiar pentru a mai scoate macar vreo 200-300 bucati din acest volum. “Sublimul suferintei” a fost tradus inclusiv in limbile engleza si franceza, pentru ca modul optimist de a trai al botizeanului sa razbata si pe alte meridiane si sa constituie o lectie de viata si pentru alti cetateni.
“Mi-a cerut multa lume carti, dar din pacate nu mai am. Mi s-a cerut cartea chiar si de peste hotare. Multi imi spun ca vor sa citeasca aceasta carte”, a aratat Ghita.
Acesta estimeaza ca pentru scoaterea altor volume pe piata ar avea nevoie de circa 10.000 de lei.
Intre timp, botizeanul se gandeste sa lucreze la inca o carte in care va face referire tot la credinta in Dumnezeu si la pilda care il are in centru pe Avraam si jertfa la care a fost chemat acesta de divinitate.
Sursa: Camelia Tocaci