Scrierea anumitor substantive (in special cele de gen feminin) la alta forma decat cea de dictionar da uneori batai de cap. Cele mai multe greseli se produc in momentul in care substantivul trebuie plasat in cazurile genitiv/dativ. Tinand cont ca exista si exceptii de la regula, este indicat sa consultam Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (DOOM) pentru a spulbera orice dubii in aceasta privinta. In lectia de azi, vom incerca sa lamurim, prin exemple, cum se comporta anumite substantive la genitiv/dativ (articulat).
La majoritatea substantivelor, genitiv/dativul (articulat) se formeaza adaugand articolul hotarat “i” la pluralul substantivului declinat. Asadar, in exemplele “casa”, “femeie”, “vulpe”, “gramatica”, genitiv/dativul (articulat) va fi “casei”, “femeii”, “vulpii”, “gramaticii” si nu “casii”, “femeei”, “vulpei” sau “gramaticei”.
Dupa cum aminteam, exista si exceptii. De exemplu, substantivele terminate in “ie”, hiat, de tipul “campie”sau “vie” isi formeaza genitiv-dativul (articulat) adaugand articolul “i” la singularul substantivului. Asadar, este corect: “campiei” si “viei” si nu “campiii” sau “viii”. Tot din singular, isi formeaza genitiv-dativul si substantivele terminate in “-ee” (exemplu onomatopee /onomatopeei (G/D))
Din categoria exceptii face parte si substantivul “ceata”, cu pluralul „ceturi”, insa genitiv/dativul (articulat) este „cetii”. Prin urmare, in exemplu din titlu este corect “Accidentul s-a produs din cauza cetii” si nu “din cauza cetei”.
CITESTE SI: LECTIA DE GRAMATICA – VERBUL – “Volumul va apare in curand” sau “Volumul va aparea in curand” ?
LECTIA DE GRAMATICA – EXPRIMARE – „Ti-am spus ca sa nu mai vii” sau „Ti-am spus sa nu mai vii” ?
Sursa: Monica Pop