Unul dintre cititorii fideli ai rubricii “Lectia de gramatica”, aparuta in ziarul electronic eMaramures.ro, ne intreaba daca formularea “Un numar de 50 de copii se joaca” este corecta sau e suficient sa spunem (scriem) “50 de copii se joaca”. Deoarece, in acest context , expresia “un numar” nu aduce nimic nou privind continutul, trebuie evitata. Asadar, se prefera formularea “50 de copii se joaca”. Greselile de acest tip, comise deseori din dorinta de a ne exprima pompos, intra in categoria redundantei.
Potrivit DEXI, redundanta este abundenta inutila de expresii, de cuvinte sau de imagini in formularea unei idei.
In rapoarte, interviuri sau reportaje, intalnim foarte des formulari redundante. In loc de “Am facut o economie in valoare de 1000 de lei” sau “Au fost reparate un numar de 10 masini” se poate spune simplu “Am economisit 100 de lei” sau „Au fost reparate 10 masini”.
Numerele sunt elemente precise (care exprima cantitatea, valoarea), spun lingvistii, prin urmare nu mai au nevoie de nimic in plus pentru a ne lamuri despre ce este vorba.
Alte exprimari redundante: “sunt aflati in situatia” in loc de “se afla in situatia”, “respectati semnificatia semnelor de circulatie”, in loc de “respectati semnele de circulatie”, “in data de 29 ianuarie”/”in 29 ianuarie”, “ani/luni de zile s-a chinuit…”/ “s-a chinuit luni /ani (in sir)” etc.
Cu toate ca aceste exprimari nu sunt la fel de suparatoare ca pleonasmele, ele trebuie evitate in vorbire sau/si scriere, deoarece, altfel, tindem sa ne irosim in expresii lungi, incomode si care nu sunt cu nimic mai clare.
CITESTE SI: LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: „Circulam greu datorita ghetii” sau „Circulam greu din cauza ghetii”?
LECTIA DE GRAMATICA – Despre pleonasm (partea a II-a)
Sursa: Monica Pop