Chiar daca pentru unii, care nu “au lipsit” de la orele de gramatica predate in scoala, o sa para hilar, azi vom “trece in revista” cateva din greselile aparute cu o frecventa inimaginabila pe site-uri, facebook sau in conversatiile de pe Messenger. Multitudinea de modalitati in care “se ciopartesc” slovele limbii romane nu ne va permite, deocamdata, sa ne extindem si la alte exemple. Asadar, ne vom limita doar la cateva greseli pe care le-am intalnit nepermis de des. Speram ca “dezbaterea” de azi sa ajunga si la urechea celor care, vorba regretatului lingvist Gheorghe Pruteanu, au fost “aruncati in lume cu sinistre goluri”… gramaticale.
In primul rand, trebuie retinut faptul ca liniuta (cratima) uneste, in limba romana, doua cuvinte cu valori morfologice diferite. Verbul “a fi”creeaza deseori batai de cap, atunci cand limba cere si alte timpuri decat prezentul. O greseala frecventa este “a-ti fi fost” in loc de “ati fi fost”. In acest caz, verbul “a fi” este la modul conditional, timpul perfect, persoana a II-a (voi ati fi fost), prin urmare nu se scrie cu liniuta.
“A-ti” apare in aceasta forma doar in situatia in care “a” intra in alcatuirea verbului la modul infinitiv, iar “ti” este forma prescurtata a pronumelui personal “tie” (prin urmare, este vorba de doua cuvinte cu valori morfologice diferite). De pilda, “Ti-am dat aceasta carte pentru a-ti fi de folos” – “ a fi” – vb la modul infinitiv, iar “-ti” pronume (Cui sa fie de folos? Tie! ).
In formularea “Ve-ti plati pentru pacatele voastre!”, verbul “a plati” este la timpul viitor ( eu voi plati, tu vei plati, el va plati etc). Prin urmare, nu se desparte prin cratima, forma corecta fiind “Veti plati pentru….”. In limba romana, “ve-ti” in aceasta forma nici nu exista.
Cand se foloseste “i-a” si cand “ia”? In exemplul, “Ia o bomboana!, “ia” se scrie impreuna, deoarece provine de la verbul “a lua” (aici la imperativ). Tot fara cratima se scrie si cand verbul apare la prezent “Presedintele ia cuvantul…”. Si nu „i-a cuvantul”.
Constructia “i-a” este intalnita in contexte ca “I-a spus verzi si uscate” , unde cele doua cuvinte au valori morfologice diferite, adica “I-” este pronume (forma neaccentuata – lui i-a spus), iar verbul “a spus” este la timpul perfect compus.
De altfel, niciuna dintre constructiile de mai sus scrise “fortat” cu cratima nu are nicio logica in limba romana. Se poate lesne observa, adica “-ti fost”, “-ti plati”sau “a cuvantul” nu suna romaneste.
Va invitam sa semnalati dvs. si alte greselile des intalnite pe site-uri si nu numai.
LECTIA DE GRAMATICA – “La multi ani 2011″- o formulare corecta?
LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: “Trebuiesc aplicate sanctiuni” sau “Trebuie aplicate sanctiuni” ?
Sursa: Monica Pop