Dorinta unora de a parea altceva decat sunt ii determina sa foloseasca impropriu anumite expresii/cuvinte. Un exemplu in acest sens este si verbul “a servi”, preferat in locul lui “a manca” (sau “a lua masa”), deoarece, in mintea multora, pare… mult mai elegant. Cele doua verbe sunt, intr-o oarecare masura, inrudite, deoarece fac parte din acelasi camp lexical, insa nu trebuie confundate ca sens. In lectia de azi, ne propunem sa lamurim in ce contexte se folosesc “a servi”, “a se servi” si cand suntem obligati sa spunem simplu “am luat masa” (sau pur si simplu “am mancat”).
Cand si cum folosim verbele „a servi” si „a se servi” ? Sa urmarim, in primul rand, sensul acestora. Potrivit DEX, verbul „a servi” (cand se refera la mancaruri bauturi) inseamna „a da, a oferi la masa pentru a manca, a bea”/ „a pune in farfurie sau a turna in pahar”, pe cand „a se servi” (reflexiv) are sensul de „a lua sa manance sau sa bea din cele puse pe masa”.
Din pretiozitate, unii spun in loc de “iau masa in oras”, “servesc masa in oras”, ceea ce ii pune pe subiecti in postura de… chelneri. Expresia “servesc masa” se foloseste doar atunci cand iti servesti musafirii acasa sau ai meseria de ospatar. Prin urmare, vom spune “iau masa in oras” sau, simplu, mananc (undeva) in oras”.
Pe de alta parte, poti sa-i indemni pe oaspeti folosind formulele „serveste-te” sau “serviti-va!”, insa e gresit (si ajungem la explicatia anterioara) cand spunem “serveste”! sau “serviti!”. Nici formularea “Nu (mai) servesc, multumesc!”, venita din partea musafirului (de exemplu) nu este corecta, in acest caz se poate spune simplu “Nu mai iau /mananc/ doresc, multumesc!”.
LECTIA DE GRAMATICA – Cum e corect: „Circulam greu datorita ghetii” sau „Circulam greu din cauza ghetii”?
Sursa: Monica Pop