Vezi VIDEO
In prezenta autoritatilor locale, dar si a celor ucraineni din localitatile Ivano-Frankivsk si Kolomyia, in municipiul Baia Mare s-a dat astazi, 31 ianuarie, startul unui proiect care vizeaza managementul deseurilor biodegradabile in cele trei orase. Obiectivul principal il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii prin implementarea unui sistem eficient de colectare si prelucrare a deseurilor verzi provenind din zonele impadurite, din gospodarii, parcuri sau aliniamente stradale.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a evidentiat importanta pe care administratia publica locala o acorda protectiei mediului, reliefand avantajele acestui proiect si salutand parteneriatul incheiat cu autoritatile din Ivano-Frankivsk si Kolomyia.
“Pentru municipiul Baia Mare sunt foarte importanti pasii pe care ii face in domeniul protectiei mediului, dar in special aceasta componenta a managementului deseurilor, mai ales ca acest proiect genereaza nu doar distrugerea unor deseuri ci si producerea unui compost necesar pentru dezvoltarea zonelor verzi din municipiul nostru. Ma bucur foarte mult ca cele doua autoritati locale din Ucraina, respectiv din Ivano-Frankivsk si Kolomyia, sunt adepte ale acelorasi principii, vizavi de mediul inconjurator si am o satisfactie aparte, avand in vedere relatia de infratire pe care o avem cu municipiul Ivano-Frankivsk. Sper ca la finalul acestui proiect sa avem un model, prin implementarea acestor instalatii, si sa fim un model pentru alte administratii. Pentru a fi total transparenti, valoarea proiectului este de peste 400.000 euro, din care municipiul Baia Mare beneficiaza de 220.000, Ivano-Frankivsk de 115.000 si Kolomyia de aproximativ 100.000 de euro”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In cadrul proiectului vor fi fi create opt noi locuri de munca si vor fi achizitionate doua utilaje, unul pentru amestecul si aerarerea deseurilor, iar celalalt pentru filtrare si sortare. De asemenea, va fi cumparata o linie de ambalare si va fi reabilitata hala de lucru a Serviciului Public Ambient Urban.
“Prin implementarea si finalizarea acestui proiect vom creste calitatea vietii in orasele unde noi locuim, iar prin prelucrarea acestor deseuri biodegradabile, care pana astazi erau aruncate la gropile de gunoi, vom realiza un produs finit, acel compost, care este atat de necesar pentru producerea de rasaduri de flori, dar si pentru imbunatatirea stratului fertil din oras, in zonele unde avem covoare florale”, a declarat seful Serviciului Public Ambient Urban, Eleonora Ghete.
Valoarea totala a proiectului este de peste 400.000 euro, iar beneficiari vor fi locuitorii celor trei orase partenere, dar si serele din aceste localitati, care vor folosi produsul final al reciclarii, respectiv compostul.
Sursa: Tania Purcaru