Vezi VIDEO
Volumele 34, 42, 43 si 44 din Dictionarul Enciclopedic “Personalitati romane si faptele lor din 1950-2000” au fost lansate astazi, 27 octombrie, la Biblioteca Judeteana“Petre Dulfu” din Baia Mare. Cele patru volume au aparut la Editura Panfilius, sub semnatura scriitorului Constantin Toni Dartu, presedintele filialei Iasi a Ligii Scriitorilor din Romania. Dintre personalitatile incluse in cele patru volume, zece sunt din Maramures.
Scriitorul Constantin Toni Dartu, presedintele filialei Iasi a Ligii Scriitorilor din Romania, si-a lansat astazi volumele 34, 42, 43 si 44 din Dictionarul Enciclopedic “Personalitati romane si faptele lor din 1950-2000”. A fost necesar un an de documentare pentru ca acestea sa vada lumina tiparului. In paginile enciclopediei, au fost cuprinse numeroase personalitati din tara, printre care si zece maramureseni.
Pe langa personalitati care au marcat viata religioasa si culturala a Maramuresului – cum fost cea a parintelui Steinhardt de la Rohia – cuprinse in volumele anterioare, in cele lansate la Biblioteca Judeteana ii putem regasi pe P.S. Justin Hodea Sigheteanul, episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Ciprian Suarasan, preot paroh vicar decedat intr-un accident de circulatie, PS Augustin Vasile, vicar administrativ, managerul Calin Pop si medicul Delia Dan, de la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, Silvia Onisa, artist plastic, Traian Moldovan, sculptor, profesorul Valeriu Achim, cercetator, Ioan P. Pop, jurnalist sportiv si Pamfil Biltiu, etnolog.
“Patru volume prezentam astazi cu circa 30 de personalitati, insa in cele 44 de volume vor fi in jur de 1400 de personalitati din aproximativ 2200 propuse. Propuneri vin din mai multe parti, de la oameni competenti. Dupa aceea, noi trecem dupa criteriile noastre printr-un filtru si eliminam partea politica, sa nu fie dintr-un partid, sa fie oameni care au lasat ceva, s-au remarcat cu ceva in colectivitatea in care traiesc.”, a spus scriitorul Constantin Toni Dartu, autorul dictionarului.
Cei care au colaborat la aparitia celor patru volume ale dictionarului spun ca despre personalitatile Maramuresului incluse aici se va studia in curand si in scoli.
“Personalitatile maramuresene au fost trecute in patrimoniul national al tarii si vor fi incluse in manualele scolare de istorie a artelor, de educatie civica, religie, pentru ca tinerii sa cunoasca valorile care traiesc in Romania”, a spus pictorita Silvia Onita.
Managerul spitalului “Dr. Constanti Opris”, Calin Pop, care se afla si el printre personalitatile incluse in dictionar, s-a declarat multumit ca munca sa este apreciata si recunoscuta pe plan national.
“Ma bucur pe plan personal ca reprezentant al noilor arte care este medicina ca munca pe care am desfasurat-o in atatia ani are o recunoastere, fiind inclusa intr-un asemea volum, pe de alta parte o asemenea nominalizare este si o motivatie ca tot ce am facut pana acum sa continui si pe viitor”, a declarat Calin Pop, managerul spitalului judetean, prezent la eveniment.
Sursa: Adina Timis