Vezi VIDEO
43 dintre cei mai valorosi si indragiti prozatori maramureseni au fost cuprinsi intr-o antologie cu valoare de document istoric. Volumul cules si ingrijit de Nicolae Pauna Scheianu doreste a fi unul care sa scoata in evidenta miscarea literara insemnata desfasurata in Maramures. Rasfoind antologia ne intalnim cu scriitori precum Nicolae Breban, Augustin Buzura, Diana Adamec dar si colegul nostru, redactorul sef Ioan Buda Tetu.
Autorul marturiseste ca volumul era o continuare fireasca a „Antologiei poeziei maramuresene (de la poezia populara pana in 2009)”. Este o carte care da masura valorilor prozei romanesti contemporane si nu numai. ”O carte, sa zic eu asa, document, in sensul ca este un fel de panorama a prozei maramuresene din toate timpurile, a celor care s-au nascut in Maramures si care locuiesc aici,” dupa cum o caracterizeaza autorul, Nicolae Pauna Scheianu.
Lansarea oficiala a acestui volum a avut loc in foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, in cadrul manifestarilor culturale saptamanale reunite sub titulatura ”Lunea Artelor.” Antologia a insemnat un volum de munca mare pentru culegerea datelor, selectia si clasificarea acestora. Colegul nostru, Ioan Buda Tetu, este si el prezent in aceasta antologie.
”Primul volum, pentru ca este ” O antologie a prozei maramuresene” nu am spus ca este antologia absoluta. E un punct de vedere asupra prozei contemporane. Cuprinde in prima parte 43 de autori, unii dintre cei mai cunoscuti prozatori maramureseni care s-au afirmat pe plan national si judetean ” adauga Nicolae Pauna Scheianu.
Betthy Kirckmajer-Donca, una dintre prozatoarele cuprinse in antologie, spune ca ”faptul ca prin efortul domnului Scheianu au fost cuprinsi 43 de prozatori maramureseni este un lucru foarte laudabil. Intalnim aici nume cu rezonanta, Buzura, Breban, Jurca, Valer Sabau, Anca Goja si multi altii. Pentru ca cei ce vor citi aceasta antologie se vor intalni cu nume cunoscute si care inca se vor face cunoscute de acum inainte. Nu au putut fi cuprinsi, cum spunea si domnul Scheianu toti prozatorii buni ai Nordului, ai Nord – Vestului tarii, dar sa stiti ca multi dintre acestia au depasit de mult hotarele judetului, ale tarii, capatand acolo un luciu binemeritat si care ne onoreaza”.
Antologia este, in opinia directorului Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, o lucrare de o responsabilitate culturala iar Maramuresul a fost un spatiu unde miscarea culturala a fost foarte bogata in toate domeniile. Teodor Ardelean spune ca suntem un judet care avem mereu premianti la nivel national si atunci acest volum are o justificare reala.
”Ea spune ca exista o miscare de bresla. Ca exista o comuniune. Desi paradoxal, dar aici e jocul dialectic al lucrurilor, creatia este un efort intim, intern, individual, inchistat in carapacea lucrurilor. Dar efectul creatiei este efect public, colectiv, ai nevoie ca altii sa-ti guste opera, sa o aprecieze, sa o clasifice, sa o catalogheze, sa o aseze in standarde, sa o valorifice si, in consecinta, o antologie, astazi, vorbeste despre o lume. Si aceasta antologie si-a propus acest lucru si a realizat acest lucru,” adauga Teodor Ardelean.
Volumul, aparut sub egida Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, va fi urmat de partea a doua, care se afla intr-un stagiu avansat de pregatire. Volumul va fi o selectie a prozatorilor maramureseni contemporani care ii va cuprinde pe cei neinclusi in acest prim volum.
Sursa: Sonia Rajnita