Biblioteca online „Europeana”, lansata azi, 20 noiembrie, de Uniunea Europeana ca replica la proiectul Google Library, a fost luata cu asalt inca de la primele ore de la deschidere, Comisia Europeana vazandu-se obligata sa inchida temporar site-ul pentru a face fata afluxului de conectari.
Europeana, biblioteca multimedia online a fost deschisa la adresa www.europeana.eu pentru utilizatorii internet din intreaga lume, acre pot accesa in acest moment mai mult de doua milioane de carti, inregistrari, fotografii, documente de arhiva, lucrari de arta plastica si filme provenind din bibliotecile nationale si institutiile culturale din cele 27 de state membre.
Europeana face posibila cautarea si navigarea prin colectiile digitizate ale bibliotecilor europene, arhivele si muzeele, toate deopotriva. Acest lucru inseamna ca utilizatorii pot explora teme fara a mai cauta si a vizita multiple siteuri si resurse. Este si o versiune in limba romana, astfel incat navigarea este simpla si pentru cei care nu au cubostinte de engleza si franceza.
In 2010, Europeana ar putea oferi acces la circa 10 milioane de lucrari care sa reprezinte diversitatea culturala a Europei avand zone interactive precum comunitatile destinate anumitor subiecte.
Elisabeth Niggemann, director al Bibliotecii Nationale a Germaniei si presedinte a European Digital Library Foundation – organizatia din spatele Europeana, a spus ca „Europeana evidentiaza mai mult institutiile culturale pentru generatia Web 2.0 – o generatie care asteapta sa poata citi text, viziona filme si imagini si asculta intr-un singur spatiu si timp. Prin oferirea experientei multimedia completa, tinerilor interesati, acestia vor fi conectati la cultura europeana, trecut si prezent.”
Europeana a fost initiata de Comisie in 2005 si s-a maturizat in stransa colaborare cu bibliotecile nationale si alte institutii culturale ale statelor membre, precum si cu sprijinul puternic al Parlamentului European. Europeana este un proiect desfasurat de European Digital Library Foundation, care pune la aceasi masa marile asociatii de bibliotecari, arhivele, muzeele, arhivele audiovizuale si institutiile culturale. Europeana este gazduita de Biblioteca Nationala a Olandei – Koninklijke Bibliotheek
Peste 1000 de organizatii culturale din intreaga Europa au contribuit cu materiale la Europeana. Muzeele europene incluzand Louvre din Paris si Rijksmuseum din Amsterdam, au contribuit cu opere de arta in forma digitizata din colectiile acestora. Arhivele de stat detin documente nationale importante care sunt disponibile iar institutul National pentru Audiovizual al Frantei a contribuit cu 80.000 de inregistrari acoperind secolul 20 pornind de la primele secvente animate si manuscrise incluzand copiile digitale ale marilor carti care au adus idei noi lumii.
Actualmente, Europeana este un o Retea Tematica finantata prin programul eContentPlus si care se circumscrie obiectivelor politicilor i2010. Initial a fost cunoscuta ca EDLnet – European digital library network: un parteneriat constituit din 90 de reprezentanti ai organizatiilor cu rol in domeniul cunoasterii si pastrarii patrimoniului cultural, dar si experti IT din intreaga Europa.
In 2009-2010 in jur de 69 de milioane de euro vor fi disponibili pentru cercetare privind bibliotecile digitale prin intermediul programului de cercetare europeana. In aceeasi timp, societatea informationala parte a Programului pentru Competitivitate si Inovare va aloca in jur de 50 de milioane de Euro pentru a imbunatati accesul la patrimoniul cultural si stiintific european.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult