Reprezentantii firmei Protan sfideaza autoritatile locale si judetene si, totodata, incalca normele de protectia mediului fara sa suporte consecintele. In ciuda nemultumirii fata de calitatea serviciilor de colectare a cadavrelor si resturilor animale, niciuna dintre institutiile statului nu pare sa aiba puterea sa se ia la tranta cu oficialii companiei.
Cazul de la Sighet este cel mai recent din Maramures. El a fost semnalat zilele acestea, imediat dupa ce in localitate au poposit circarii. Dupa una din reprezentantiile sustinute, artistii ambulanti au anuntat autoritatile ca le-a murit o lama. Regulile in aceste cazuri sunt clare: animalul trebuie depozitat intr-un loc special pana la ridicarea lui de catre firma care se ocupa de neutralizarea cadavrelor animaliere, in speta Protan.
Un oficial al primariei i-a anuntat pe reprezentantii firmei de moartea lamei si a asteptat ca o masina sa vina dupa ea si sa o transporte la combinatul din Dej, cum scrie in contract. S-a trimis si o adresa oficiala, pentru ca cei de la Protan sa nu aiba motiv de scuza. Functionarii administratiei sighetene au asteptat o zi, apoi doua, dar fara rost pentru ca lama tot sub ochii si nasul lor era. S-a anuntat Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Maramures si celelalte institutii responsabile, s-a revenit cu telefoane la Protan, iar dupa vreo patru zile cadavrul in descompunere a fost incarcat intr-o masina. Doar o amenda primita de la Bucuresti i-a facute pe cei de la Protan sa se mobilizeze.
Transporturi de hoituri facute dupa bunul plac
Directorul adjunct al DSV Maramures, Danut Crisan, a recunoscut ca sunt foarte multe plangeri la adresa Protan, iar cele mai multe privesc masinile de transport a cadavrelor de animale. Acestea nu sunt etanse, asa cum ar trebui, astfel incat sunt adevarate bombe ecologice pe roti. De altfel, chiar in vara acestui an, in timpul unui transport peste Mesteacan un camion al Protan a pierdut sute de lesuri de porci pe drum, poluand zona pe cateva sute de metri. Directorul de la Dej al societatii, Gheorghe Nasalean, a incercat sa minimalizeze accidentul doar ca sa mai scape de amenda si s-a apucat personal sa dezinfecteze drumul european la iesirea din Valea Chioarului.
Primarii maramureseni au spus in nenumarate randuri ca reprezentantii companiei se achita cu intarziere de obligatii. De altfel, DSV Maramures chiar a cerut evidentierea transporturilor in registre separate ca sa isi ia masuri de precautii in cazul in care Protan va contesta adresele oficiale cerute. In rest, prea multe parghii de sanctionare nu par sa fie, iar DSV pare depasita de situatie.
Inclusiv, prefectul Maramuresului Gyongyike Bondi a recunoscut ca Protan nu face treaba buna. De altfel, si alti reprezentanti ai guvernului in teritoriu din Transilvania au semnalat sefilor de la Bucuresti problemele pe care le creeaza Protan. Masuri nu s-au luat insa, iar afacerea a continut in ciuda valului de reclamatii.
Control ministerial pe un monopol urat mirositor
O problema ar fi ca dupa castigarea licitatiei de catre companiile Protan si Atev, prima din Bucuresti, cea de-a doua din Ungaria, sarcinile de monitorizare si control au fost repartizate la o multime de institutii de stat astfel incat sa nu se poata stabili in mod clar raspunderea acestora. Directia sanitar-veterinara urmareste daca serviciile se desfasoara cum scrie in contract, agentia de plati achita neutralizare deseurilor, alesii anunta cazurile de mortalitate in randul animalelor etc., prin urmare traseul alambicat a avut rostul sa duca la pierderea urmei in caz de accidente.
Ministrul agriculturii, Dan Stefan Motreanu, a ordonat insa Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si Autoritatii National Sanitar Veterinare sa controleze asocierea dintre companiile Protan, din Romania, si ATEV, din Ungaria. Acestea au castigat licitatiile pentru colectarea si neutralizarea cadavrelor si resturilor de animale in toata tara. Companiile s-au angajat sa faca o serie de investitii in 2006, insa nu s-au achitat de obligatii, iar Motreanu vrea acum sa vada ce s-a facut pana acum.
Autoritatea sanitar-veterinara trebuie sa informeze ministerul despre situatia celor trei unitati de procesare (Popesti Leordeni, Codlea si Dej) si a celor trei unitati intermediare (Suplacu de Bacau, Neamt si Ploiesti), cu specificarea stadiului realizarii masurilor din ”Programele de Restructurare si Modernizare” la data de 15 decembrie si cu mentionarea derogarilor punctuale solicitate de Asocierea Protan-ATEV. Controale au mai fost insa, inclusiv luna trecuta in Maramures, dar acestea au fost fara efect, la fel ca sanctiunile scrise pe numele Protan.
Sursa: Meda Muntean