Vezi VIDEO
Autoritatile din orasul maramuresean Targu Lapus au facut demersurile pentru a achizitiona un tocator de spini si tufisuri. Investitia e absolut necesara pentru comunitate, spune primarul, deoarece nu mai vrea sa dea bani pe gaz si nici pe electricitate pentru incalzirea scolilor si a institutiilor din localitate. Confortul termic va fi asigurat pe viitor cu spini si tufisuri! Autoritatile targulapusene au ajuns la aceasta varianta de nevoie. In ultimul an, administratia locala a cumulat datorii serioase la Distrigaz si Electrica, ceea ce a dus la sistarea unor servicii, inclusiv catre unitatile de invatamant din oras.
Din nevoia de a face economie, dar si pentru a rezolva problema incalzirii in perioada in care gazul a fost sistat in mai multe institutii, primarul din Targu Lapus, Mitru Lese, a dispus repunerea in functiune a centralelor pe lemn. Prima cladire decuplata la cererea sa de la reteaua de gaz a fost tocmai primaria, care a fost incalzita in ultimele luni gratis – cu lemne provenite de pe pasuni.
Primarul lese spune ca odata cu achizitia tocatorului din Norvegia se va putea extinde solutia termica de la primarie si in restul institutiilor din administrarea consiliului local.“Centralele din primarie sunt pe biomasa, pe lemn. Estimam ca pe doua luni am facut asa o economie de peste 60 de milioane lei. Acum, am lansat achizitia unui tocator care este deja achizitionat, doar trebuie sa soseasca dintr-o tara a Uniunii Europene”, explica el.
Materia prima vizata pentru a fi folosita pentru incalzire va fi atat lemnul marunt si crengile ramase in urma exploatarilor, cat si tufele si spinii de pe pasuni. “Vom face si curatenie cu un drum, ca nimeni nu mai culege resturile de prin paduri”, sustine edilul.
Tot pentru ca nu mai vrea servicii de la distribuitorii de gaz si energie, seful Primariei Targu Lapus a dat in lucru un proiect care vizeaza amenajarea unor instalatii pentru captarea energiei solare. Lese relateaza ca in planul sau ar fi acoperirea a cinci hectare de teren de pe pasunea localitatii cu panouri solare moderne, care sa ofere atat energie electroca pentru institutiile din subordinea sa, cati si sa asigure iluminatul publoc in oras si satele apartinatoare.
Alexandru Ruja
Sursa: Alexandru Ruja