Vezi VIDEO
La cota de avarie lucreaza echipajele de prim ajutor din Maramures, din cauza defectiunilor aparute la masinile de interventie. Medicii arata ca sunt nevoiti sa faca eforturi foarte mari pentru a acoperi numarul ridicat de solicitari, cata vreme multe dintre masinile de interventie asteapta sa fie reparate. La service a ajuns inclusiv autoutilitara de terapie intensiva, care este cel mai des folosita in cazuri grave. Reprezentantii SMURD mai arata ca, desi masinile din parcul auto nu sunt foarte vechi, fiind achizitionate in urma cu doar patru ani, au adunat extrem de multi kilometri si s-au uzat din cauza drumurilor extrem de proaste pe care sunt nevoite sa le parcurga zilnic.
Potrivit oficialilor SMURD, la nivelul judetului exista in total noua masini de interventie, insa, in realitate multe dintre ele stau mai mult in service decat pe teren. Personalul medical arata ca numarul de autovehicule ar fi suficient pentru a acoperi intregul judet, dar numai cu conditia ca toate sa fie functionale. Situatia a fost foarte critica in urma cu cateva saptamani, cand, in decurs de doar cateva zile, cinci dintre autoutilitare au trebuit duse la mecanic.
„In momentul de fata sunt functionale, pe Baia Mare, doar masina de rezerva, care functioneaza pe post de terapie intensiva. Functionaza Farcasa si Targu Lapusul, iar peste deal – Sighet, Borsa si Bogdan Voda functioneaza. Deci, practic, sunt cinci echipaje de prim ajutor si una de terapie intensiva. Restul sunt in service. Explicatia este foarte simpla: nu sunt bani pentru reparatii, pentru ca daca ar fi bani, lucrurile ar merge mult mai repede”, a aratat seful Unitatii de Primire Urgenta Baia Mare, Dan Roman.
La nivelul municipiului Baia Mare situatia se prezinta cel mai prost, deoarece echipajele trebuie sa faca tot felul de artificii pentru a putea interveni in conditii normale. Pentru ca nu exista momentan nici masina de prim ajutor si nici de autoutilitara de terapie intensiva, personalul medical circula cu o masina improprie pentru cazurile grave.
„In total, la momentul de fata sunt trei masini in service, dintre care una se afla de o luna si jumatate acolo si este si este cea mai importanta. Este vorba despre masina de terapie intensiva, pe care am fost nevoiti sa o inlocuim cu o masina mult mai mica si in care facem tot felul de improvizatii pentru ca asa este situatia. Masina de terapie intensiva are mult mai multa aparatura, mult mai multa medicatie, mult mai mult instrumentar medical. Deci lucram in conditii dificile, cel putin in momentul de fata”, a mai explicat Dan Roman.
Fondurile alocate pentru repararea masinilor, dar si pentru achizitia de combustibil sunt acordate serviciului SMURD prin Ministerul Afacerilor Interne, in vreme ce eventualele achizitii si dotari se realizeaza din fondurile Ministerului Sanatatii.
Sursa: Anca Popescu Glodan