Varianta in limba spaniola a volumului "Jurnalul fericirii" – "El diario de la felicidad" – de Nicolae Steinhardt va fi lansata pe 17 aprilie, la Circulo de Bellas Artes din Madrid, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) de la Madrid. Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare a primit deja un exemplar al cartii, pe care l-a si prezentat, de altfel, publicului in cadrul unei lansari speciale de luna trecuta.
Publicat la sfarsitul anului trecut de Ediciones Sígueme, Salamanca, "Jurnalul fericirii" a aparut in Spania, intr-o traducere de Viorica Patea, Fernando Sánchez Miret si George Ardeleanu. La evenimentul de lansare vor lua cuvantul: Maria Ligor, ambasadoarea Romaniei in Regatul Spaniei, Horia Barna, director ICR Madrid, Julia Cela, profesor la Facultad de Ciencias de la Información (Facultatea de Stiinte ale Informarii) la Universitatea Complutense din Madrid, Juan Manuel Cotelo, ziarist si regizor, si Anna Caballé, profesor la Universitatea din Barcelona.
"Jurnalul fericirii" a lui Nicolae Steinhardt a fost tradusa in limba spaniola prin intermediul programului ICR – "20 de autori", de traducere a unor autori romani in limbi de circulatie internationala. De asemenea, ea a mai aparut in greaca, ebraica si maghiara.
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare a primit un exemplar al primei editii in spaniola a cartii lui Nicolae Steinhardt "Jurnalul Fericirii" ("El diario de la felicidad"). Cartea este primul exemplar in Romania in limba spaniola.
Carturarul Nicolae Steinhardt (1912-1989), care si-a petrecut ultima parte din viata la Manstirea Rohia din Targu Lapus, a fost arestat in 1958 alaturi de Constantin Noica si grupul sau de prieteni, din care faceau parte Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Sergiu Al-George, Pastorel Teodoreanu. La 31 decembrie 1959, a fost convocat la Securitate, cerandu-i-se sa fie martor al acuzarii si punandu-i-se in vedere ca daca refuza acest lucru va fi arestat si implicat in "lotul intelectualilor mistico-legionari".
Anchetat pentru ca a refuzat sa depuna marturie impotriva lui Constantin Noica, este condamnat in "lotul Pillat-Noica" la 13 ani de munca silnica sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". Acest episod da nastere cartii "Jurnalul fericirii", care reprezinta, dupa propria-i marturie, testamentul lui literar.
Sursa: I.O.