![]() |
![]() |
Artistul Karoly Kadar a avut castig de cauza in procesul intentat Primariei Baia Mare ca urmare a faptului ca i-a fost aplicata o penalizare de 60.000 de lei din suma pe care o avea de incasat pentru realizarea ansambului statuar din centrul vechi al orasului. Saptamana aceasta, sculptorul a primit sentinta irevocabila a Judecatoriei Baia Mare, care obliga administratia locala la plata cheltuielilor de judecata.
“Am mai castigat o data, dar primaria a facut recurs. Acum acesta a fost respins ca neintemeiat. Sper sa se opreasca totul aici”, a aratat Kadar pentru eMaramures. Tensiunile dintre autoritati si artist au inceput in toamna anului 2008, imediat dupa ce grupul statuar a fost amplasat in zona istorica a orasului.
Sculptorul lucra in baza unui contract care s-a ridicat la nu mai putin de 600.000 de lei, castigat in urma unei licitatii, iar administratia orasului i-a reprosat ca nu a respectat termenul prevazut pentru finalizarea operei artistice. Pe de-o parte, oficialii Primariei Baia Mare sustineau ca lucrarea ar fi trebuit sa fie incheiata in luna iunie 2008, iar, pe de cealalta parte, Kadar a reclamat ca nu a primit niciun aviz de incepere a lucrarilor si ca din acest motiv nu avea cum sa se incadreze in termene.
“Nici pana astazi nu mi s-a dat acel aviz pentru inceperea lucrarilor. In plus, au existat tot felul de probleme cu cei de la Ministerul Culturii, care, la un moment dat, mi-au cerut sa anulez absolut toate simbolurile. Ulterior, cand a ajuns la minister Kelemen Hunor, s-au schimbat lucrurile. Mi s-a trimis o alta decizie, ca lucrarea sa fie facuta dintr-un material mai solid. Mi s-a cerut sa fie din piatra sau bronz. Pai daca ar fi fost din bronz… sa torni 80 de metri patrati din bronz… ar fi fost vorba de o suma imposibila”, a declarat Kadar pentru eMaramures.
In noiembrie, anul trecut, artistul a fost inca o data somat de catre reprezentantii Primariei Baia Mare pentru a interveni la ansamblul statuar in vederea repararii instalatiilor de apa. El a fost atentionat atunci ca daca nu isi termina treaba va pierde toti cei 170.000 de lei pe care ii mai are de incasat de la institutie, conform contractului initial semnat inainte de demararea lucrarilor.
“Acest ansamblu statuar a fost vandalizat. Si acum am la atelier bucati pe care se vede clar ca au fost rupte, fortate. Nu e vorba de material prost, ci de rea-vointa unor oameni. Parca aceasta vandalizare a fost incurajata… Oricum, am avut discutii cu noul primar si am convenit ca va exista o comisie care va analiza lucrurile… Acuma si eu m-am smecherit, sa zic asa, si nu voi accepta sa lucrez decat daca mi se vor pune pe hartie avize – si de la primarie si de la Ministerul Culturii – pentru ca nu mai vreau probleme. Eu sunt dispus sa incerc”.
Kadar a mai explicat ca solutia cu care a venit pentru finalizarea lucrarii e ca sigiliul orasului sa fie facut din tabla de cupru. El sustine ca, daca se vor primi toate avizele, in aproximativ un an, ansamblul statuar ar putea fi in sfarsit terminat. “Trebuie sa lucrez in atelier, dupa care toate bucatile sa fie sudate. Cred ca ar fi vorba de costuri de aproximativ 100.000 de lei”, a subliniat el.
Ansamblul statuar din centrul vechi al Baii Mari a fost gandit pentru a reproduce la scara mare sigiliul orasului. Este vorba despre regele Stefan insotit de doi mineri. Amenda din 2008 a fost data ca urmare a unor verificari ale Curtii de Conturi, institutie care a constatat intarzierea receptiei finale a lucrarilor. Pe langa aceste probleme, Kadar s-a confruntat si cu numeroase critici, respectiv cu atacuri pentru lispa autoritzatiilor din partea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
Primarul Catalin Chereches a declarat la randul sau pentru eMaramures, ca va reuni comisia care si-a dat acordul pentru constructia monumentului lui Karoly. „E o rusine ce se intampla in centrul vechi. Chiar astazi am fost in zona cu viceprimarul Dumitru Matei si am vazut dezastrul. Un asemenea monument ar fi trebuit sa reziste cel putin 100 de ani. Ma supara ca s-a cheltuit enorm de multi bani acolo pentru ceva care e deja distrus„.
Edilul a aratat ca, personal, nu e de acord cu cheltuirea unor noi sume pentru finalizarea ansamblului statuar. „Sunt tot felul de variante, toate niste compromisuri. Sistemul de recircuitare a apei nu functioneaza acolo… Eu nu sunt de acord sa se faca alt compromis. Evident, vom discuta cu toate forurile responsabile – de la cultura, la arhitectura si vom vedea care e solutia„, a mai completat Chereches.
Sursa: L.C.