Vezi VIDEO
Baimareanul Daniel Brata este unul dintre judoka romani care au ajuns la Jocurile Olimpice de la Londra, jocuri care incep in aceasta seara. Aflat pentru a doua oara la Jocurile Olimpice, Daniel Brata marturiseste ca – de aceasta data – spera sa cucereasca o medalie. Din pacate, norocul nu i-a suras baimareanului la tragerea la sorti, acesta urmand sa il intalneasca in primul tur al categoriei 100 kg pe georgianul Levan Zhorzholiani, dublu vicecampion european. Dar, cu cat mai valoros adversarul pe care il invingi, cu atat mai stralucitori laurii victoriei. Dar, dupa 18 ani petrecuti in marea lor majoritate pe tatami, baimareanul este hotarat sa se autodepaseasca la Londra si sa revina acasa, in Baia Mare, cu o medalie olimpica la gat.
– dupa un deceniu de judo a cucerit prima lui medalie cu adevarat importanta
Candva in clasa a patra, Daniel Brata a ajuns prima oara in sala de judo. Si a ramas. „Am facut vreo saptamana orele de educatie fizica in sala de judo, antrenorul m-a vazut si m-a intrebat daca vreau sa raman. Eu abia asteptam sa ma intrebe asta, deoarece selectase deja alti copii de la mine din clasa si eu imi doream sa ma aleaga si pe mine sa vin la sala ca sa fac judo, nu educatie fizica”, isi aminteste Brata.
A inceput sa participe la antrenamente, s-a dus la primele concursuri, a si castigat, a si pierdut, recunoaste ca – undeva pe traseu – s-a mai si plictisit de rutina scoala – sala de judo, dar a persistat. Iar primele medalii cu adevarat importante, chiar daca s-au lasat putin asteptate, au venit.
„Primele mele medalii cu adevarat importante au fost cele obtinute la Campionatele Europene si prima astfel de medalie a fost in 2004 la U23, dupa care in 2005 am luat una si la seniori. Dar nu pentru prima m-am bucurat mai tare, ci pentru cea din 2005: nimeni nu se astepta sa o cuceresc, deoarece eu tot anul concurasem la categoria 90, iar primul meu concurs la 100 kg a fost chiar la Europene. M-am apucat de judo in 1994, m-am legitimat la CSM Baia Mare in 2005, asa ca – din punctul meu de vedere – 10 ani am asteptat prima medalie importanta„, a marturisit Brata.
Un deceniu de asteptare in care drumul spre performanta nu a fost nici neted, nici pavat cu roze. „A fost un drum lung, de cateva ori am fost tentat chiar si sa ma las de sport, dupa care tot la judo m-am intors. Asa ca lunga a fost asteptarea si grea, dar a meritat pana la urma”, a schitat judoka retrospectiva unui deceniu de asteptare.
– „Nu pot sa spun acum exact de cate ori mi-au dat lacrimile cand am pierdut o lupta”Pana la prima calificare la Jocurile Olimpice, in 2008, chiar si lacrimile si-au facut loc cateodata in cariera sportiva a baimareanului.
„Nu pot sa spun acum exact de cate ori mi-au dat lacrimile cand am pierdut o lupta, cand am ratat o medalie, dar un concurs mi-a ramas in minte: in 2008, penultimul concurs care puncta pentru Jocurile Olimpice, un concurs la Parga. Intalneam un japonez pe care il conduceam si cu 20 de secunde inainte de final, m-a aruncat de ippon. O lupta in care mi-am ratat avantajul in calificarile pentru olimpiada si cand am iesit din acel meci mi-au dat lacrimile…”, isi aminteste Brata.
– „La inceput nici nu stiam eu ce sunt Jocurile Olimpice”
A ajuns prima data la Jocurile Olimpice in Beijing, acolo unde a obtinut locul 9. Privind inapoi, Brata marturiseste ca, atunci cand s-a apucat de judo, nu ca nu visa la Jocurile Olimpice, dar nici macar nu tare stia ce inseamna olimpiada.
„La inceput nici nu stiam eu ce sunt Jocurile Olimpice. Dupa ce am ajuns la lotul national si am inceput sa urmaresc Jocurile Olimpice, mi-am dorit sa ajung si eu candva acolo. Cand m-am apucat de judo aveam 10 ani si nu stiam eu prea multe… La Beijing am fost dezamagit ca nu am luat medalie. Nu-i un loc slab locul 9, dar imi doream mai mult. Simteam ca pot mai mult. Antrenorul de atunci m-a facut sa cred ca sunt cel mai bun, ca pot sa ii bat pe toti si am plecat cu gandul numai la medalia de aur. Probabil si din cauza aceasta am pierdut si al doilea meci din calificari si am ratat bronzul”, spune Brata.
– „Este ceva extraordinar sa participi la un concurs cum e olimpiada”
Toti cei care au ajuns la Jocurile Olimpice in carierele lor de sportivi spun ca acest eveniment nu seamana cu nimic altceva si ca e atat de grandios incat „se aseaza” greu in cuvinte.
„Mi se pare cea mai frumoasa competitie sportiva la care poti sa ajungi. Nu se compara cu nimic. Vezi foarte multi sportivi. Cei mai buni sportivi. Pe care ii poti lua de exemplu. Cand ii vezi la televizor ai senzatia ca sunt „galactici”, dar sunt niste oameni normali. Am intalnit multi sportivi foarte valorosi, dar si foarte modesti. Este ceva extraordinar sa participi la un concurs cum e olimpiada. De la Beijing cel mai mult imi ramane in minte al doilea meci, cu canadianul care luase locul 5 la Atena. Un meci pe care l-am castigat in 12 secunde. Nu se astepta nimeni sa inving asa repede”
Daniel Brata (nascut in 29 decembrie 1984, in Baia Mare) s-a apucat de judo in anul 1994. Primul lui antrenor a fost Vasile Pop, cel care se ocupa si in prezent de pregatirea lui la CSM Baia Mare, clubul la care a si avut prima legitimare. Este dublu legitimat la CSM Baia Mare si Dinamo Brasov. A cucerit prima medalie internationala importanta la Campionatul European din 2004, la categoria Under 23. Era o medalie de bronz. Un an mai tarziu a castigat din nou bronzul european, de data aceasta la seniori. Aceeasi performanta o repeta in 2009. In 2010 a obtinut tot bronz european, de data aceasta cu echipa. Doar cateva dintre reperele din cariera sportiva a baimareanului care a participat, in 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing. Are circa 20 de medalii internationale cucerite la diferite competitii oficiale.
CITESTE SI:
TORTA OLIMPICA – Zi memorabila pentru baimareanul Adi Hadean inaintea Jocurilor Olimpice din Londra (VIDEO)
JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Echipa Olimpica a Romaniei; doi baimareni in lot
JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Alexandru Coci: „Este visul oricarui sportiv sa ajunga la Jocurile Olimpice. Ma astept sa fie incredibil” (VIDEO)
INOT – Stefan Gherghel: „Pentru cine e pasionat de sportul pe care il practica, Jocurile Olimpice sunt un fel de Meca sportivilor”
Sursa: Ramona-Ioana Pop