Vezi VIDEO
Psihologii nu le dau dreptate baimarencelor care se plang ca sunt discriminate sexual atunci cand se prezinta la un interviu pentru ocuparea unui loc de munca. Acestia cred ca, in multe cazuri, teama de esec le face pe femei vulnerabile, in vreme ce pentru altele, cuvantul discriminare este o scuza. Cu toate acestea, femeile din Baia Mare se plang ca le este tot mai greu sa isi gaseasca un job, mai ales ca oferta este saracita de criza. Ba mai mult, reprezentantele sexului frumos spun ca la interviuri sunt preferati barbatii, intrucat angajatorii ii considera, pe nedrept, mai bine pregatiti.
Baimarencele sunt nemultumite de oportunitatile care li se ofera pentru a ocupa un loc de munca. Ele spun ca, in Romania, spre deosebire de alte tari europene, femeile nu sunt sprijinite sa le asigure un trai decent familiilor lor.
“Este recunoscut pe plan international ca pozitia femeii in societate nu confirma valoarea ei. Femeile, prin educatie, prin traditie, sunt marginalizate, au mai putine sanse sa devina sefi, au un volum de munca dublu, au un standard de evaluare dublu, deoarece trebuie sa fie la fel de valoroase, si la locul de munca, si in gospodarie”, a spus Doina Sulea, vicepresedintele Asociatiei Femina XXI.
Psihologii sunt de parere ca doar in aproximativ 20% dintre cazuri se poate vorbi de o discriminare a femeii. In majoritatea situatiilor insa, reprezentantele sexului frumos utilizeaza cuvantul discriminare ca o scuza pentru esec.
“Cred ca femeile sunt, dimpotriva, favorizate, judecand dupa modul in care sunt angajate. De aceea, consider ca e si un fel de scuza acest cuvant, discriminare. Pare o acceptare sub forma de complacere, de scuza. Femeile trebuie sa se autoeduce, pana la urma este foarte important ce crede ea despre ea, ce importanta isi da, cat de mult crede ea in ea”, a explicat psihologul Camelia Calauz.
Pentru a veni in ajutorul reprezentantelor sexului frumos, reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca Maramures vor organiza un targ de joburi pentru femei, in 17 martie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Sursa: Catalin Tineghe