Vezi VIDEO
Indiferent unde au copilarit sau din care generatie fac parte, pentru toti oamenii, copilaria este sinonima cu joaca. Fie ca era vorba despre papusi, „lapte – gros”, „sotron” sau „X si 0”, fiecare generatie a avut jocurile ei. Asa cum era de asteptat, generatia actuala a „digitalizat” chiar si joaca, Couterstrike, Fifa, Bomberman, Need for Speed tinandu-i astazi lipiti de calculator pe majoritatea copiilor.
Imaginatie, cativa prieteni si multa voiosie, de atat au avut nevoie parintii si bunicii nostri ca sa se bucure de varsta copilariei. Fiecare zi era, intr-un fel, o zi a copilului, sarbatorita de fiecare data prin jocuri care astazi sunt aproape uitate.
„Joaca noastra de atunci era mingea. Pe masura ce cresteam crestea si mingea, de la cea din par de cal sau de carpe se ajungea si la una din piele, umflata. Dar joaca noastra cea mai buna era sa mergem la muncile campului cu familia, sa iesim in natura si acolo ne gaseam in orice moment cu ce sa ne jucam”, a spus Ioan Siman.
„Furam fructe de la vecini, desi aveam gradina plina. Aveam fel de fel de jocuri, ”de-a v-ati ascunselea”… Nu prea vad copiii din ziua de azi la joaca. Ori nu ies eu ori nu ies ei. Stau foarte mult in fata calculatorului, ca ii vad pe stranepotii mei”, a povestit Ilinca Gaidici.
Majoritatea tinerilor din generatia de astazi pare sa fi uitat de jocurile in aer liber, preferand sa isi petreaca varsta copilariei in fata monitoului, printre roboti, monstri si alte fiinte virtuale.
„Imi plac mai mult jocurile pe calculator, iar daca ar fi sa aleg intre cele practicate afara si cele pe calculator le-as alege pe cele pe calculator”, a aratat George Andreica.
Putini sunt cei care inca prefera sa bata mingea in curtea blocului cu altii de varsta lor.
„Imi place fotbalul, baschetul si handbalul. Le joc afara cu ceilalti copii pentru ca asa fac sport si nu stau doar in casa”, a spus si Catalin Pop.
Este greu de imaginat ce s-ar fi intamplat daca Nica, personajul principal al „Amintirilor din copilarie”, ar fi avut calculator. Poate ca Creanga, in celebra sa lucrare memorialistica, ne-ar fi povestit despre conturile de hi5 si facebook ale lui Nica sau despre performanta de a ajunge la nu stiu ce nivel al unui joc la moda.
Sursa: Andrei Gherghel