Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a vorbit marți despre rolul femeii creștine în propovăduirea Evangheliei. Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș.
Pornind de la modelul Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, numită cea întocmai cu apostolii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a îndemnat la urmarea exemplului sfintei.
„Vă îndemn să fiți purtătoare de mir și propovăduitoare ale lui Hristos într-o lume care se secularizează”.
Mitropolitul Andrei a subliniat importanța propovăduirii credinței prin fapte concrete, evidențiind în mod special rolul femeilor și al mamelor creștine, cărora le-a fost încredințat darul de a sădi, prin exemplul personal și prin educație, credința și înțelepciunea în inimile copiilor.
„Sfânta Evanghelie evidențiază importanța rolului femeii creștine în propovăduirea credinței. Este mare rolul dumneavoastră de a propovădui credința în Domnul nostru Iisus Hristos și mai mult, nu atât propovăduirea cu gura ci propovăduirea cu fapta”.
La finalul slujbei, părintele stareț Efrem Gogea i-a mulțumit ierarhului, preoților slujitori, precum și tuturor credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.
Mănăstirea din Oarța de Sus
Localitatea Oarța de Sus este atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din anul 1723.
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”, din localitatea aflată la granița cu trei județe: Maramureș, Satu Mare și Sălaj, a fost înființată în anul 2012, la inițiativa Mitropolitului Andrei.
Primul hram a fost sărbătorit în data de 22 iulie 2012, în ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, când, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică. În mai puțin de un an, cu sprijinul unor oameni de bine, au fost ridicate biserica de lemn și casa monahală.