Vezi VIDEO
Buget de criza vor avea si in acest an primariile maramuresene. Prioritatea alesilor locali va fi, in 2011, nu investitiile in infrastructura sau in programe sociale, ci….acoperirea datoriilor pe care le-au acumulat uitatile administrativ-teritoriale in anul anterior. Sefii CJ Maramures admit ca 2011 va fi un an foarte dificil si ca doar o mica parte din bugetul judetean va fi cheltuita pentru diverse proiecte de dezvoltare. De cealalta parte, primarii, unii chiar din tabara PDL, se plang ca imputinarea fondurilor care le revin in urma impartelii bugetului judetean este cauzata de formula dupa care se repartizeaza banii, dar si de cei care se ocupa de distribuirea sumelor.
Bugetul Maramuresului pe 2011 este mai mic decat cel de la inceputul anului trecut, conform vicepresedintelui Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu. In opinia acestuia, banii sunt foarte greu de repartizat pentru ca sunt putini, iar prioritate trebuie sa aiba acoperirea datoriilor primariilor din judet.
“In ceea ce priveste bugetul, este foarte dificil in acest moment sa-l distribuim. Este mai mic ca si anul trecut, ma refer la inceputul anului trecut, putin mai mare ca si cel pe care l-am executat la sfarsitul anului. Acum lucram la date, in principal la datorii, pentru ca este o prevedere prin care arieratele si datoriile trebuie platite intai de unitatile administrativ teritoriale si abia apoi incep si pot continua alte programe si sa nu lasam primariile sa nu poata sa-si faca programul de dezvoltare”, a spus Emil Marinescu.
Primarii sunt destul de ingrijorati cand vine vorba de modul in care se vor descurca in acest an, in contextul in care si-au inceput anul cu numeroase restante la utilitati. Pentru a nu sista iluminatul public, luminile pe strazile mai multor localitati se sting pe timpul noptii, de la ora 24.00 pana la ora 4.00 dimineata. Edilul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, a declarat ca pentru a putea realiza investitii de dezvoltare se intentioneaza accesarea unui credit de 80 miliarde lei (n.r. vechi).
“Problemele financiare deocamdata le vom putea acoperi in proportie de 90-95 %. In schimb problemele de investitii vor fi greu de acoperit. Ne asteapta un an hotarator pentru viata orasului Baia Sprie. Planul integrat de dezvoltare urbana va necesita o finantare mare, intr-o prima etapa vom fi obligati sa accesam un credit de 80 de miliarde”, a precizat Dorin Pasca, primarul din Baia Sprie.
Si printre alesii locali ai PDL exista nemultumiri vizavi de fondurile care le revin, multi considerand ca sunt nedreptatiti. Este cazul primarului orasului Targu Lapus, Mitru Lese, care spune ca abia va reusi sa supravietuiasca in acest an, darmite sa mai faca si investitii. Conform primarului, de vina pentru aceasta imparteala este nu numai formula dupa care se face repartizarea fondurilor, ci chiar cei decid distributia banilor.
“In primul rand, voi cauta variante in viitorul buget al Consiliului Local si al Primariei Targu Lapus, incat sa suparvietuiesc. Dar nu este drept, ca si oras cu 13 sate apartinatoare, cu 22 de imobile scolare, un spital orasenesc, un liceu, un grup scolar sa am o repartitie de 539 de mii, respectiv 5.539.000.000 lei, fata de colegii mei din zona. E o culpa comuna, a formulei, dar si a celor care impart banii”, a conchis primarul Mitru Lese.
Alti edili, probabil in incercarea de a nu-i supara pe mai marii judetului si ai partidului la care fac lobby pentru a obtine banii necesari in vederea derularii investitiilor, se declara optimisti atunci cand vine vorba despre bugetul pe 2011, aratand ca va fi un an mai bun decat 2010.
“Spre deosebire de colegii mei care s-au plans, eu sunt optimist. Cred ca 2011 va fi un an mai bun decat anul 2010, chiar si bugetul care ne-a fost alocat este cu ceva peste nivelul anului trecut. Lucrurile ar trebui sa ia o turnura pozitiva. La nivelul orasului Ulmeni, sper sa continui proiectele incepute in 2010 si 2009, si chiar alte proiecte pe care le avem pe masa Guvernului, mai ales podul de peste Somes”, a adaugat primarul orasului Ulmeni, Lucian Morar .
Bugetul judetului Maramures are mai multe componente, una fiind cea destinata primariilor. Alocarea de fonduri pentru localitatile maramuresene se face conform unei formule de calcul. Consiliul Judetean beneficiaza de 27% din TVA-ul repartizat judetului. Diferenta de 73% din TVA-ul alocat fiecarui judet si inca 22% din impozitul pe venit repartizat la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) constituie sumele totale pentru echilibrarea bugetelor locale. Din acestea, 20 de procente sunt la dispozitia administratiei judetene, iar restul se dau prin decizia directorului DGFP.
Sursa: Camelia Tocaci, Alexandru Ruja