![]() |
|
Vezi VIDEO
Pana la finele acestui an, Piata Cetatii va deveni una dintre atractiile principale ale municipiului Baia Mare, avand in vedere ca astazi, 15 ianuarie, primarul Catalin Chereches a dat ordinul de incepere a lucrarilor la proiectul „Reabilitarea si promovarea identitatii culturale si istorice Piata Cetatii – Turnul Stefan“. Pe parcursul urmatoarelor luni intreaga zona va fi reabilitata in asa fel incat se vor pune in valoare toate punctele de interes, dar se vor evidentia in acelasi timp si descoperirile arheologice facute in ultimele luni. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ trei milioane de euro din fonduri europene.
Proiectul are ca obiectiv punerea in valoare si promovarea unui spatiu public urban cu destinatie preponderent istorica, culturala si religioasa, prin modernizarea si reabilitarea edificiilor istorice si publice ale Pietei Cetatii. Mai mult, conservarea si reabilitarea Turnului Stefan si introducerea in circuitul turistic; marcarea si punerea in valoare arheologica a Bisericii Sf. Stefan si promovarea turistica a Pietei Cetatii prin amenajarea unui Punct de Informare Turistic sunt doar cateva dintre principalele lucruri care se vor realiza cu ocazia implemetarii proiectului.
„Este un spatiu adiacent Pietei Libertatii, parte a Centrului Istoric al Municipiului Baia Mare, o zona care merita toata atentia autoritatii locale si a cetatenilor municipiului Baia Mare, dar o zona care trebuie sa fie adusa inspre folosul comunitatii, o zona care sa fie vizitata, o zona care genereaza prestigiu pentru municipiul nostru, o zona istorica. Avem aici cateva elemente importante din istoria orasului nostru, Turnul Stefan, avem Catedrala Catolica «Sfanta Treime», sunt vestigiile altor biserici care au existat de-a lungul timpului. Proiectul este unul remarcabil si le multumesc arhitectilor pentru modul in care l-au gandit initial, pentru faptul ca au inteles dorinta noastra de-a scoate la lumina vestigiile istorice din acest perimetru si cred ca va fi un spatiu, probabil principalul spatiu, vizitat si de catre turistii care vor veni in municipiul Baia Mare dupa ce vom finaliza acest proiect“, a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Fundatiile bisericilor medievale disparute vor fi expuse publicului larg in Piata Cetatii
Proiectul initial de reabilitare a Pietei Cetatii a fost elaborat pe baza documentelor de arhiva, dar in urma cercetarilor arheologice desfasurate pe amplasamentul afectat de proiect au fost descoperite vestigii arheologice importante, deosebit de valoroase pentru trecutul comunitatii baimarene, respectiv o parte din fundatiile Bisericii Sf. Ecaterina (ridicata in sec. XV si demantelata in anul 1727), o parte din fundatiile si elevatia Bisericii Sf.Martin (sec. XV, la nord de Biserica Sfanta Treime, construita de iezuiti intre anii 1717 si 1722, despre care documentele mentionau ca s-a suprapus peste biserica medievala) si, nu in ultimul rand, ruinele Bisericii Sf. Stefan (sec. XIV). Legat de ruinele Bisericii Sf. Stefan, s-a remarcat faptul ca dimensiunile identificate pe teren nu corespund cu planurile vechi existente, respectiv releveul realizat dupa 1770 de catre Johan Caspar Husel Mauer Balliehr, astfel ca aceste descoperiri arheologice au pus intr-o cu totul alta lumina cunostintele existente despre spatiul central al orasului medieval Baia Mare, crucial pentru cunoasterea istoriei urbane. Tinand cont de toate aceste aspecte, s-a impus necesitatea punerii in valoare a vestigiilor istorice descoperite si modificarea proiectului tehnic initial. Proiectul tehnic modificat a fost declarat conform si a fost acceptat oficial de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord Vest, fiind necesara intocmirea unui act aditional la contractul de finantare.
Primarul va monitoriza lucrarile, deoarece are semne de intrebare cu privire la modul in care aceasta va fi executata
Chiar daca proiectul final este unul care are in vedere amenajarea intregii zone intr-un mod cat mai util, edilul a spus ca are totusi cateva retineri. „Nu va ascund faptul ca am un mare semn de intrebare vizavi de modul in care se va executa aceasta lucrare si am un mare semn de intrebare vizavi de executant si de seriozitatea modului in care se va executa acest proiect. Din acest motiv, personal ma voi ocupa de monitorizarea lui impreuna cu domnul arhitect sef si impreuna cu dirigintele de santier, pentru ca din toate proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana pe care le avem (strada Granicerilor, Parcul Central, proiectul Phoenix, extinderea liniei de troleibuz) acesta este unul dintre proiectele emblematice, poate cel mai important dintre proiecte, pentru ca totusi modernizeaza o zona care tine de istoria orasului nostru. Vorbesc de semne de intrebare pentru ca nu inteleg de ce la o prima licitatie aceasta societate a venit cu o oferta de 7.900.000 de lei si la a doua licitatie a venit cu 6.100.000 de lei. Diferenta asta de aproape 500.000 de euro nu stiu de unde vine si cum si-o vor recupera, pentru ca firmele serioase merg cu profituri limitate si nu vreau sa facem niciun fel de concesie cu privire la materialele care se folosesc. Nu vreau sa facem niciun fel de concesie cu privire la timpul de executie, asadar voi sta si voi urmari in fiecare zi acest proiect“, a mai spus primarul Catalin Chereches.
Va fi amenajat un Punct de Informare pentru turisti
Promovarea Pietei Cetatii se va realiza prin amenajarea unui Punct de Informare Turistica. In acest loc, atat baimarenii cat si turistii vor putea apela la serviciile unui ghid si vor putea afla toate informatiile legate de Turnul Stefan si de vestigiile prezentate in intreg ansambul Pietei. „In primul rand vom pune in valoare cele trei biserici care stim ca se afla subteran si nu se vad, deci munca asidua de doi ani facuta de arheologii baimareni a scos la iveala cele trei biserici pe care pot sa le numesc, Biserica Sfantul Stefan, Biserica Sfanta Ecaterina si Biserica Sfantul Martin, care bineinteles vor fi puse in valoare. Aceasta piateta va deveni un muzeu in aer liber, in care cetatenii orasului si turistii se vor bucura. Va fi redat un spatiu cultural pentru acest oras. Bineinteles ca acest punct de informare este necesar pentru ca vizita in Turnul Stefan trebuie sa fie o vizita in care oamenii trebuie sa beneficieze de casti, sa asculte in limba lor toata istoria turnului, o sa fie sistem electronic de ultima ora in turn, care va functiona ca muzeu contemporan. Aceasta piata intr-adevar este un proiect cultural care ar putea sa insemne foarte mult pentru municipiul Baia Mare“, a aratat Stefan Paskucz, arhitect.
Sursa: Cosmin Carp