![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O echipa nominalizata de conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ar putea fi trimisa sa supravegheze lucrarile care se realizeaza pe DN 18, in zona Moisei-Iacobeni. Asta in cazul in care oficialii companiei nu vor decide rezilierea contractului cu firma israeliana care trebuie sa reabiliteze soseaua. Prezent in Baia Mare, directorul CNADNR, Narcis Neaga, s-a aratat extrem de nemultumit de starea dezastruoasa in care se gaseste portiunea de drum, aratand ca e inadmisibil ca borsenii sa nu aiba acces cu masina nici macar la propriile gospodarii.
Epopeea reabilitarii DN 18 pare sa nu se sfarseasca. Dupa ce la mijlocul lunii martie autoritatile maramuresene anuntau reluarea lucrarilor pe portiunea Moisei-Iacobeni, acum investitia a fost din nou oprita. Mai mult, oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania care s-au deplasat in zona au constatat cu stupoare ca pe santier e un adevarat dezastru.
In loc sa aiba parte de un drum mai bun, dupa ce firma israeliana Shapir a reinceput lucrarile, locuitorii din zona au parte numai de probleme. Nemultumirile au aparut dupa ce firma israeliana a refuzat sa lucreze pe fonduri proprii, desi a fost semnat un memorandum cu guvernantii romani in care se stipula ca banii urmeaza sa fie alocati anul viitor.
„Am constatat ca specialisti o oarecare tendinta de a forta nota in aceasta perioada. Au blocat accese, ceea ce e impotriva contractului, impotriva sigurantei traficului, au blocat santuri. Acolo a explodat un transformator, cei de la Electrica n-au putut sa intervina. S-a anuntat codul portocaliu si codul galben de ploi si daca se intampla ceva, autoritatile n-au cum sa intervina. La intalnirea de ieri n-au dat nicio explicatie de ce au procedat asa, au creat un disconfort extraordinar pentru locuitorii din zona, ceea ce nu e normal pentru o firma”, a declarat directorul CNADNR, Narcis Neaga.
Reprezentantii companiei de drumuri se gandesc acum serios la rezilierea contractului, in cazul in care problemele nu vor fi remediate intr-o luna. De altfel, conducerea CNADNR a precizat ca a luat in calcul intreruperea contractului cu firma israeliana si la finele lui 2013, atunci cand s-a constatat ca intr-un singur an au fost executate mai putin de 2% din lucrari. Pentru a nu fi probleme cu deszapezirea, in cele din urma s-a renuntat la reziliere, dar aceasta varianta ramane in calcul.
„Daca am fi reziliat contractul ar fi fost mari probleme cu deszapezirile, cu lucrarile incepute, disconfortul si nesiguranta locuitorilor din zona ar fi fost mult mai mari. Au promis ca vor aduce la normal situatia, pentru ca oamenii aceia n-au unde sa-si parcheze masinile, nu au acces la propriile gospodarii. De vina e si consultantul, impotriva caruia vor trebui luate masuri”, a mai spus Narcis Neaga.
Specialistii asteapta acum ziua de 16 mai, atunci cand cele doua firme care se ocupa de reabilitarea DN 18, respectiv Aktor si Shapir, trebuie sa primeasca un raspuns de la banca in privinta primirii finantarii. Daca raspunsul va fi pozitiv, cele doua firme nu vor mai avea nicio scuza pentru stagnarea investitiei. In acest context, pentru a fi siguri ca vor fi realizate lucrarile, e posibil sa fie trimisa de la Bucuresti o echipa care sa monitorizeze tot ce se intampla pe portiunea Moisei-Iacobeni.
„Sunt dispus sa mut o echipa de la Bucuresti, sa stea pe santier, sa-i supravegheze. Asa cum am facut pe autostrada, sa terminam odata cu minciunile si cu informatiile false care vin dintr-o parte si din alta parte”, a mentionat Narcis Neaga.
Conducerea CNADNR a mai aratat ca nu isi face probleme in privinta finalizarii reabilitarii pe tronsonul Baia Sprie-Sighetu Marmatiei, deoarece muncitorii de la firma greaca par sa-si respecte angajamentul asumat. Pana acum acestia au reabilitat cam 30% din portiunea de care sunt responsabili. Specialistii au mai explicat ca daca va exista finantare, iar drumarii vor da dovada de seriozitate, in primavara anului viitor, drumul va fi gata, pentru ca nu sunt „lucrari spectaculoase”.
Sursa: Camelia Tocaci