![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Autoritatile din orasul maramuresean Borsa iau in calcul vanzarea celei mai mari investitii din localitate. Ele vor sa se debaraseze de proiectul partiei olimpice, care a fost demarat in urma cu aproape zece ani si care a creat probleme financiare foarte mari comunitatii dupa pierderea finantarilor europene, dar si dupa preluarea de catre Ministerul Dezvoltarii.
Finalizate doar la nivelul a 70%, lucrarile presupun cheltuirea a inca cel putin sapte milioane de euro, plus gasirea unor solutii pentru coborarea de pe partie, care au fost… omise in proiect. Noua echipa instalata la primarie a ajuns la concluzia ca, pana si in situatia in care se vor gasi cumva fondurile necesare executiei, in momentul in care se va inchide santierul, nu isi vor permite sa intretina de la bugetul local functionarea importantului obiectiv turistic.
Partia aflata in santier la Borsa este considerata “o piatra de moara” de catre autoritati. Reprezentantii primariei se plang ca au cheltuieli foarte mari chiar si acum, cand obiectivul nu este inca dat in folosinta. Potrivit lor, luna de luna trebuie achitate zeci de mii de lei pentru curentul consumat si pentru angajatii care se ocupa de intretinere iar odata cu finalizarea investitiei se asteapta ca sumele necesare sa fie mult mai mari.
Pentru a pune punct problemelor legate de aceasta investitie, autoritatile au luat mai intai in discutie un parteneriat public-privat. Viceprimarul Ion Sorin Timis sustine, insa, ca aceasta varianta nu e considerata convenabila cata vreme in cazul cedarii unui procent mai mare de 50% catre un investitor exista riscul de a inregistra pierderi odata cu marirea capitalului. Discutiile, in acest context, s-au oprit asupra variantei de vanzare a partiei iar in acest moment se cauta parghiile legale pentru pentru un astfel de pas.
“Trebuie sa studiem problema – daca ne permite legea. Din cate stiu eu, nu avem voie sa o vindem mai ieftin decat am cheltuit cu realizarea ei pana acum. Cred ca e votba 13 milioane de euro, dupa cate imi amintesc, iar, din calculele noastre si ale contructorului, mai trebuie sapte milioane, inclusiv variantele de coborare – pentru ca in proiectul initial s-a luat in calcul doar telegondola si nu s-a tinut cont si de variantele de coborare”, a declarat viceprimarul din Borsa, Ioan Timis.
Oficialii Primariei Borsa recunosc ca deja au ajuns de rasul tuturor cu proiectul telegondolei, care a fost trecut prin nenumarate maini si care a ramas pe mai departe nefinalizat. Viceprimarul orasului spune ca inclusiv localnicii ar vedea cu ochi buni vanzarea partiei, pentru a pune punct tuturor problemelor legate de proiect. “Din punctul meu de vedere e benefica. Ne trezim peste noapte cu o suma de 13 milioane. Este un vis. 13 milioane de euro este bugetul primariei pe aproximativ sapte ani de zile”.
Autoritatile nu mai vad nici macar profitul pe care l-ar putea aduce, pentru bugetul local, finalizarea investitiei. Ele spun ca partia olimpica e un sac fara fund si ca singurul avantaj va fi atragerea turistilor in zona. Nu de aceeasi parere sunt reprezentantii biroului Maramures InfoTurism. Acestia cred ca Borsa poate castiga din punct de vedere economic daca se ofera diversitate si servicii de calitate in turism deoarece interesul strainilor pentru aceasta regiune e foarte mare.
“Daca Borsa e cautata de romani mai mult pentru peisaje, strainii sunt in cautare de piesaje, dar parca vor altceva, nu doar piesaje pe care le gasesc si la ei acasa – de aceea Borsa poate ca nu e de maxim interes. Oricum, este cautata ca punct de plecare pe trasee atat pentru Muntii Rodnei sau Muntii Maramuresului, in plus e o poarta de intrare sau multi pleaca din Borsa mai departe spre Suceava”, a declarat directorul Maramures InfoTurism, Rada Pavel.
Partia olimpica a intrat in finantare europeana prin programul Phare 2002, pe un proiect de dezvoltare lansat in comun cu judetul Satu Mare si intitulat „Luna Ses Borsa”. Suma obtinuta in vederea lucrarilor a depasit 15 milioane de euro, din care 6,5 reveneau Maramuresului, si a fost considerata la vremea respectiva una dintre cele mai mari investitii in turism la nivelul Romaniei.
Comunitatea locala din Borsa a fost nevoita sa faca propriile imprumuturi la banci pentru a asigura cofinantarea alaturi de Guvernul Romaniei. Lucrarile au fost contractate de catre firma greaca Efklidis, care a inregistrat intarzieri nepermise in derularea lucrarilor. Executia ar fi trebuit incheiata in octombrie 2006, iar grecii au fost “scosi din afacere” abia in septembrie 2007, cand proiectul a pierdut finantarea europeana.
La acea data era raportata finalizarea a doar 13% din investitie iar oficialii Ministerului Dezvoltarii au precizat ca vor prelua ei proiectul pentru a-l continua cu bani de la bugetul de stat. Noua licitatie, derulata de aceasta data strict pentru telegondola si pentru partia din Borsa, a avut loc in iarna lui 2008 si a fost castigata de societatea bucuresteana Dunarea.
Ulterior, fostul ministru Elena Udrea a urcat pe partie si a anuntat ca se va ocupa personal de finalizarea investitiei. Anii au trecut, iar banii pentru lucrari au venit cu taraita. In plus, autoritatile si firma contractanta au semnalat foarte multe minusuri in proiect, cum e si cel legat de coborarea de pe partie care a fost omisa in momentul in care s-au solicitat fondurile.
Lungimea instalatiei de telegondola a fost prevazuta la 2.113 de metri, cu o capacitate de transport pe o ora de 1.800 persoane. Partia pe de alta parte e amenajata pe o suprafata de 2.980 de metri, cu o diferenta de nivel de 770 metri si o latime de 60 metri.
CITESTE SI:
FONDURI GUVERN – Peste 6 milioane de lei s-au alocat pentru continuarea lucrarilor la partia din Borsa
Sursa: Anca Popescu