In albia raului Viseu, in dreptul localitatii Leordina, a fost montat un dig modular antiinundatii inventat de baimarenii Paul Mateescu, Gheorghe Petru Tataru si Daniel Borota. Oficialitatile din administratia judetului si specialistii maramureseni in situatii de urgenta au verificat, in cadrul unui exercitiu demonstrativ, functionalitatea inventiei brevatate la nivel mondial de catre cei trei baimareni, pentru a decide achizitionarea acesteia.
Intr-o zona inundabila din dreptul localitatii Leordina, in albia Viseului, a fost montat ieri, 23 martie, un dig antiinundatii intins pe o lungime de 220 de metri. Pe principul “paza buna trece primejdia rea”, oficiali din conducerea Prefecturii, Consiliului Judetean si Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures, au asistat la un exercitiu demonstrativ de functionalitate a digului modular antiinundatii inventat de baimarenii Paul Mateescu, Gheorghe Petru Tataru si Daniel Borota.
Preventia, mai ieftina de 50 de ori decat despagubirile
Digul a fost propus spre achizitie conducerii judetului, inca din luna februarie, de catre firma Ramira, cea care a cumparat dreptul de productie. Exercitiul de la Leordina a urmarit timpul si modul de montare, functionalitatea, necesarul fortei de munca. Directorul general al Ramira, Dumitru Matei, a mentionat ca locul ales pentru acest test a fost decis de catre specialistii de la ISU Maramures.
“Am montat digul in raul Viseu si il vom lasa in acest loc. Este o zona inundabila, in 2008, in acest loc, Viseul a rupt malul si a afectat terenuri si sute de case. De asemenea, atunci s-a rupt si calea ferata, in sase locuri, pagubele fiind estimate la 16 de milioane de lei. Iar acest dig, care protejeaza zona, ar costa vreo 300.000 de lei”, a explicat Matei diferentele financiare dintre preventie si despagubiri.
Presedintele CJ Maramures, Mircea Man, s-a declarat multumit de demonstatie, dar a metionat ca trebuie analizat raportul calitate – pret – functionalitate, astfel incat decizia sa fie cea mai potrivita sa cea mai utila pentru comunitatile unde exista risc de inundatii.
Centre zonale de depozitare a digului
Consilierul judetean Gheorghe Simon a remarcat faptul ca acest tip de dig are trei calitati care il recomanda: montaj rapid, personal de deservire care nu necesita calificari inalte si eficienta. “Chiar si seful ISU, colonelul Petru Dican, cea mai autorizata voce din acest punct de vedere, a remarcat rapiditatea montajului”, a spus el.
Simon a mentionat ca urmatorii pasi logici constau in inventarierea zonelor inundabile din judet si crearea unor centre zonale, unde sa fie depozitate mai multe segmente, iar de acolo, cand sunt inundatii, sa fie transportate la locul calamitat. “Ideea a fost bine receptata, atat de presedintele CJ, Mircea Man, cat si de prefectul Pocol. E bine sa le avem in camara si sa le scoate atunci cand va fi nevoie”, a explicat Simon, care a conchis: “Azi nu avem inundatii, dar maine, cine poate sti?”.
Digul inventatorilor baimareni este realizat din elemente de tip panou, cu placa zimtata la baza si cu garnituri de cauciuc la flancuri, solutie imbunatatita ulterior prin utilizarea unor garnituri late cu profil special de etansare.
7 miliarde lei, alocati pentru diguri
La sfarsitul acestei luni, Ministerul Mediului si Padurilor va finaliza Strategia Nationala de Aparare Impotriva Inundatiilor, strategie care va contine un modul in care vor fi utilizate investitiile din domeniu.
Acum, se deruleaza mai multe proiecte de mediu in domeniul apelor: 46 milioane dolari – 600 de statii hidro de masurare a datelor cu privire la debite; 130 milioane de euro – modernizarea a peste 90 de baraje si acumulari de apa; 40 milioane de euro – realizarea hartilor de hazard in 11 bazine hidro; 7 miliarde lei – infrastructuri de aparare pe rauri.
Sursa: Catalin Vischi