Vezi VIDEO – declaratii medici
Vezi VIDEO – pareri comercianti ciuperci
Situatie grava in Maramures si fara precedent in ultimele luni din cauza numarului mare de persoane intoxicate cu ciuperci. Intr-o singura saptamana, doua femei au murit dupa ce au mancat ciuperci otravitoare si alte noua au fost internate in spital tot in urma intoxicatiei cu ciuperci. De asemenea, de ieri pana azi, 6 octombrie, alte opt persoane au fost internate in sectia Interne a Spitalului Judetean Baia Mare tot cu acelasi diagnostic. Celor 17 pacienti li se adauga alte doua copile, una de 10 si una de 11 ani, care au fost transferate la Cluj-Napoca din cauza agravarii starii lor de sanatate. Si fetitele au consumat din mancarea de ciuperci care a facut ca parintii lor sa fie spitalizati. Cei mai multi pacienti (9) sunt din Baia Mare, dar la Spitalul Judetean au mai fost adusi intoxicati din Barsau de Sus (3), Somcuta Mare (2), Cavnic (2) si Farcasa, unul.
Numarul maramuresenilor intoxicati cu ciuperci otravitoare s-a dublat de ieri si pana azi. Seful sectiei Interne, Vasile Bonat, a declarat ca primele internari s-au facut la sfarsitul saptamanii. Tot atunci, doua paciente si-au pierdut viata din cauza consumului de ciuperci otravitoare.
“Erau persoane in varsta si aveau si alte afectiuni, dar cauza directa a decesului a fost legata de intoxicatia cu ciuperci. Cele doua persoane de sex feminin aveau peste 60 de ani si au dezvoltat fenomene de insuficienta hepatica si renala in temeni medicali, sindrom hepato-renal, aceasta fiind cauza directa a decesului, survenita in urma intoxicatiei cu ciuperci necomestibile”, a spus medicul Vasile Bonat.
Intoxicata de la ciupercile culese de la „Spanzuratoare”
Printre pacienti se afla si o batranica din Baia Mare, care a spus ca a cules ciupercile care au adus-o pe patul spitalului din parculetul din fata Facultatii de Litere, pe locul unde era ”Spanzuratoarea”, loc din care si-a umplut plasa si in alte dati. Irina Grigore, in varsta de 74 ani, care a fost internata duminica, 3 octombrie, a acuzat dureri abdominale si avea halucinatii.
“Am mancat niste bureti din iarba. La noi se zicea ca sunt «bureti de roua». I-am cules… Probabil o fost altceva si i-am mancat. Aveau coada subtire, alba si aveau o palariuta mica cat un varf de deget, micuta, micuta”, a spus Irina Grigore, care a recunoscut ca lipsa banilor a determinat-o sa faca acest lucru.
Starea pacientilor este in continuare grava
Batrana, la fel ca si ceilalti pacienti intoxicati cu ciuperci sunt sub supraveghere medicala. ”Starea lor de sanatate depinde de la caz la caz”, a spus medicul Vasile Bonat. Acesta a spus ca unii pacienti au crezut ca le-a cazut greu mancarea, mai ales ca simptomele intoxicatiei nu apar decat dupa 24 de ore de la consum in cazul ciupercilor necomestibile. Toti au spus medicilor ca au consumat aceleasi ciuperci pe care le-au cules si altadata din paduri.
“Cel putin in aceste forme grave apar manifestari digestive cu dureri abdominale, greturi, varsaturi… Altii prezinta halucinatii, unii canta, par veseli, vorbesc aiurea si par simpatici, dar de fapt este manifestarea intoxicatiei, unii sunt agresivi, ne injura, dar este consecinta intoxicatiei si noi ii luam ca atare”, a adaugat medicul, incercand sa explice starea pacientilor pe care ii are sub supraveghere.
Medicii baimareni se asteapta si la alte internari
Medicii se asteapta ca numarul pacientilor sa creasca in urmatoarea perioada, sezonul ciupercilor fiind in toi. De altfel, tarabele din pietele din Baia Mare sunt pline, dar vanzatorii au spus ca stiu sa faca diferenta dintre o ciuperca otravitoare si o alta comestibila, iar marfa lor este sigura. Nimeni nu le verifica marfa inainte sa ajunga cu ea pe taraba, prin urmare cumparatorii se pot baza doar pe cuvantul celor care le vand marfa ori pe cunostintele proprii.
Totusi, culegatorii au spus ca soiurile de ciuperci comestibile se pot confunda usor cu cele otravitoare. “Ciupercile din familia Amanita care sunt otravitoare au «ciorap», un fel de danteluta pe langa codita, care poate fi si cazut cateodata. Lamelele sunt mai subtiri si, in general, si in faza de pui, ousor nu se iau nici acestea ca se pot confunda cu cele comestibile”, a explicat Tiberiu Muntean.
Oitele pot fi usor confundate cu ciupercile otravitoare
Un barbat care tocmai targuia niste ciuperci in piata a spus ca stie sa deosebeasca ciupercile, dar pentru a evita eventualele neplaceri obisnuieste sa le fiarba mai mult timp. Oitele au creat pana acum cele mai multe probleme. “Ii fierb timp de 20 minute, daca nu poate sa provoace deranjamente la stomac, dar eu nu prea consum, dar am luat cateva ca am zis ca le fac cu orez”, a spus el. Acest lucru nu este sufficient insa. Singura masura de preventie pentru a evita problemele pricinuite de consumul ciupercilor, potrivit medicilor specialisti, este evitarea consumului ciupercilor culese din paduri.
Cumparatori sunt multi, pentru ca pretul kilogramului de ciuperci nu este mare, iar mancarea este satioasa. In piata din Baia Mare, se gasesc bureti si la 3 lei, dar si la 15 lei. Cel mai bine trec ghebele, al caror sezon este, dar si oite sunt la mare cutare.
Recomandari privitoare la consumul de ciuperci:
– Ciupercile se consuma tinere si in stare foarte proaspata.
– Nu consumati ciuperci crude.
– Nu consumati ciuperci care au baza piciorului in forma de bulb.
– Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide si ierbicide sunt toxice.
– Se arunca toate ciupercile batrane, degradate si viermanoase. In ciupercile batrane se acumuleaza urina si dejectiile larvelor de insecte.
– Ciupercile se curata (taind partea inferioara murdara a piciorului), se spala de 2-3 ori si se tin in apa sarata 30 minute pentru inlaturarea viermilor. Trebuie remarcat faptul ca larvele si insectele consuma atat ciuperci comestibile cat si ciuperci otravitoare.
– Pastrarea ciupercilor marinate si sarate in vase de zinc este daunatoare.
– Conservarea ciupercilor marinate si sarate in borcane inchise cu capace de fier nu este indicata.
Sursa: Adina Timis