![]() |
![]() |
Bijuteriile contemporane sunt cele care castiga din ce in ce mai mult teren cand vine vorba de moda. Create din materiale speciale, cu forme interesante, care surprind simtul estetic al artistului, acestea pot fi considerate perfecte pentru cei care sunt in cautare de cadouri inedite. Designerul de bijuterii Izabella Petrut vine in intampinarea celor care cauta daruri in aceasta perioada. Printre propunerile baimarencei pentru indragostiti se numara inelele cu accente de rosu, intr-un amestec de argint si rasina, din colectia “My every day”, dar si brose mari in alb sau albastru denim, reunite sub numele de “A love story”. Aceste creatii, iesite din tipare, combina formele clasice si elegante cu materiale neconventionale.
Izabella Petrut a absolvit cursurile Universitatii de Arte si Design de la Cluj-Napoca, in cadrul careia si-a facut si masterul in designm iar, recent, a obtinut o foarte importanta dimploma si din partea renumitei Scoli de Bijuterie Contemporana “Alchimia”, din Florenta. A luat parte la nenumarate targuri de bijuterii contemporane si workshopuri, in tara si in strainatate, reusind ca prin creatiile sale sa se faca de fiecare data remarcata.
Reporter: Cu ce propuneri vii pentru Ziua Indragostitilor si Dragobete in meterie de bijuterii?
Izabella Petrut: “Deoarece culoarea care se intalneste cel mai mult in aceasta perioada este rosu, de ce sa nu continuam cu ea si sa aducem putina caldura si pasiune in iarna. Insa, pe langa aceasta culoare, propun si alb, merg si pe albastru denim. Si pentru ca e iarna si purtam haine mai groase, paltoane si sacouri, propun sa profitam si sa purtam brose mari, chiar foarte mari. In colectia ‘A love story’am o mutime de brose mari, care combina forme clasice si elegante cu materiale neconventionale care fac referire la cultura urmana. In aceasta colectie folosesc materialele din rolele utilizate la ‘aggressive inline skating’, vopsea vinilica, argint si alpaca”.
“Colectia ‘A love story’ este, dupa cum spune numele, o poveste de dragoste, asa cum mi-o amintesc eu. Cand ne amintim lucruri, nu sunt intotdeauna exacte sau adevarate. In cea mai mare parte ne amintim sau retraim sentimentele. Prin faptul ca am refolosit resturile rolelor pe care le-a folosit el, profit de calitatile emotionale si materiale pe care mi le ofera, extragand valoarea din obiecte (role) si transformand-o, separand-o in material si emotie. Aceste piese de bijuterie sunt o acumulare de sentimente, amintiri, ani lasati in urma. Nu e vorba de istorie, ci de o poveste”.
Reporter: De ce ar trebui sa optam pentru bijuteriile contemporane si nu pentru cele clasice?
Izabella Petrut: “Nu am nimic impotriva bijuteriei clasice, dar bineinteles ca sunt multe feluri ale acesteia si tot la fel de multe feluri de a o purta. Cred ca trebuie sa ne aliniem cu trendurile contemporane, sa le intelegem si sa le adoptam, deoarece ele reprezinta cel mai bine timpurile in care traim si deci pe noi. Bijuteria contemporana e mai mult decat o podoaba care sa infrumuseteze sau care sa ne face speciali. Ea reprezinta framantarile sociale, politice, personale, sentimente, fricile, bucurii … tot ce traim si ce traieste un artist; vine ca raspuns, consecinta, reactie la ce se intampla in jurul nostru. Purtatorul alege piesa dintr-o afinitate estetica, sau poate pentru ca simte aceleasi lucruri, vrea sa le simta, vrea sa le arate altora sub forma unui statement. In bijuteria contemporana valoarea intrinseca a materialelor este secundara valorii simbolice si conceptului, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa scoatem mai multi bani din buzunar cand o cumparam, e la fel ca atunci cand cumparam o lucrare de arta”.
Reporter: Din experienta ta profesionala de peste hotare ce ne poti spune? Ce gen de bijuterii prefera strainii si care e tendinta in afara in acest sens?
Izabella Petrut: “Preferintele in bijuterie difera in functie de tara, de nivelul si tipul de educatie, de istorie, de nivelul de dezvoltare a culturii. Sunt unele tari precum Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Spania, unde in alegerea unei piese de bijuterie primeaza valoarea intrinseca, deci brandul si materialele pretioase din care e facut. In tari precum Norvegia, Suedia, Olanda, Germania, Belgia, conteaza mai mult valoarea bijuteriei ca obiect, ca autenticitate si unicitate. Tari precum Olanda, Germania, Belgia, UK, Italia au un numar mare de galerii, muzee, curatori, scoli, colectionari, evenimente de specialitate, iubitori de bijuterie, deci ‘lumea’ bijuteriei e mai mare. Insa bineinteles ca exista diversitate, de la materiale la concepte si la stil”.
Sursa: Diana Grad