Parlamentul European (PE) se gandeste sa solicite tarilor membre ale Uniunii Europene (UE), care nu au demarat inca proiecte miniere aurifere, sa nu apeleze la extragerea aurului cu ajutorul cianurii, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Presiuni se pare ca se fac asupra autoritatilor romane, de vreme ce ambasadorul Canadei in Romania a facut vizite atat in Alba, unde se deruleaza proiectul minier de la Rosia Montana – unde canadienii sunt actionari, dar si in Baia Mare.
La nivelul Parlamentului European, se afla in dezbatere un punct prin care se solicita acelor tari din UE, care nu au pornit extragerea aurului cu ajutorul cianurii, sa nu introduca o astfel de tehnologie, a afirmat astazi, 22 aprilie, ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Intrebat care este situatia actuala a proiectului minier dezvoltat la Rosia Montana de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ministrul mediului a precizat ca va merge in zona in cursul saptamanii viitoare.
“Proiectul minier de la Rosia Montana ramane in stand-by. Joi (n.r., 29 aprilie) merg la Rosia Montana, iar la fata locului voi spune mai multe informatii”, a spus Borbely. Aflat astazi la Alba Iulia, ambasadorul Ungariei in Romania, Fuzes Oszkar, a mentionat ca Ungaria este impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.
“Suntem impotriva, Ungaria spune NU”, a afirmat ambasadorul care s-a deplasat in localitatea Rosia Montana, intr-o vizita de lucru. “Nu avem incredere in tehnologia aceasta”, a spus diplomatul ungar, care a amintit “experienta foarte rea, din 2000, cu accidentul de la Baia Mare. Pentru Ungaria, acest proiect prezinta un risc mare”.
Saptamana trecuta, un alt ambasador, cel al Canadei, Philippe Beaulne, a fost prezent in comuna din Muntii Apuseni, unde compania mixta romano-canadiana, RMGC intentioneaza sa exploateze zacamantul auro-argentifer.
RMGC a investit 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania. Compania canadiana si-a propus sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri.
Pentru tratarea aurului extras urmeaza sa fie folosita, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianura. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.
In Europa, Finlanda detine suprematia in materie de productie de aur, cu circa opt tone/an, urmata de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, in timp ce pozitia a treia revine Spaniei, cu o productie anuala de 3,5-4 tone.
Estimarile companiei RMGC vorbesc despre faptul ca, in timpul constructiei minei, compania va asigura 2.300 de locuri de munca directe, iar pe timpul exploatarii 800 de posturi directe, in total numarul locurilor de munca ajungand la 3.000.
99% dintre posturile vacante cu norma intreaga sunt destinate romanilor, fapt care, potrivit oficialilor RMGC, va avea un impact major intr-o regiune unde somajul este de 80%.
Sursa: Agerpres