Vezi VIDEO
O intalnire de suflet a avut loc vineri seara, 7 iunie, in Baia Mare. Salajenii stabiliti in Maramures s-au intrunit pentru al doilea an consecutiv in cadrul unui eveniment, menit sa-i aduca impreuna si sa-i faca sa se simta la fel ca intr-o familie. Conform statisticilor, o treime din populatia municipiului Baia Mare e formata din persoane care s-au nascut in Salaj si care ulterior s-au stabilit aici. Buna dispozitie a caracterizat intalnirea salajenilor, ajunsa la cea de-a II-a editie. Reprezentantii Asociatiei Salajenilor „Porolisum”, constituita anul trecut, au decis sa-si tina promisiunea facuta in 2012, cand au stabilit ca, an de an, sa fie organizata o intrunire a salajenilor stabiliti in Maramures. Seara s-a dovedit a fi una speciala, cei rpezenti bucurandu-se de revedere.
„Anul trecut am constitutit Asociatia Salajenilor «Porolissum». A fost o reusita ca de inceput. Am spus ca anul acesta si in continuare vom avea o intalnire in fiecare an. Noi, salajenii, am migrat, am venit la dumneavoastra in Maramures. Ne simtim bine aici si foarte multi am ramas aici”, a declarat presedintele asociatiei, Vasile Pop. Cei prezenti au remarcat ca exista intr-adevar un dor in fiinta umana de a se intoarce la „obarsie”, motiv pentru care salajenii din Maramures au decis sa nu-si uite zona de unde provin.
„Ma bucur sa fiu si in acest an alaturi de dumneavoastra, care sunteti stalpi ai comunitatii noastre baimarene si maramuresene, dar ca si orice stalpi vigurosi nu va uitati radacinile. Sunteti mandri de radacinile dumneavoastra si ma bucur si va felicit pentru ca sunteti o familie si o familie din ce in ce mai consolidata”, a punctat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
De altfel, conform statisticilor, o treime din populatia municipiului Baia Mare e formata din persoane nascute in judetul Salaj. „Ca atare, noi suntem in jur de 37.500 de persoane, care suntem intr-un procent de 15%. Daca socotim si familia, suntem cam o treime din populatia stabila a municipiului Baia Mare”, a mai precizat Vasile Pop, director al Directiei Judetene de Statistica si presedintele asociatiei.
Potrivit acelorasi date statistice, in ultimii ani, tot mai putini salajeni s-au stabilit in Maramures. Daca in anii 1977 a existat cel mai mare numar de salajeni veniti in tinutul maramuresean, respectiv peste 20%, din 1993 si pana in 2012, doar 5% dintre cei nascuti in judetul Salaj au ales sa se stabileasca in Maramures.
Sursa: Camelia Tocaci