![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Maramures si cei ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Gestionarea Integrata a Deseurilor Menajere (ADIGIDM) in Judetul Maramures au avut parte astazi, 18 februarie, de vizita unei structuri similare din Germania. Cu o experienta de 40 de ani, nemtii au venit in Maramures pentru a oferi exemple de sisteme durabile. In cadrul seminarului de astazi au fost prezentate structurile asociatiilor din Maramures, dar si stadiul proiectelor de reabilitare si extindere a retelei de apa si canalizare si a celui de gestionare a deseurilor.
Reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara din Saarbrucken, Germania, au venit in Romania la invitatia ADI Maramures. Cu aceasta ocazie, primarul Catalin Chereches a vorbit despre importanta celor doua proiecte majore de reabilitare si extindere a retelei de apa si canalizare si proiectul privind gestionarea deseurilor.
„Este pentru noi toti, reprezentanti ai comunitatilor din Maramures, o bucurie sa putem sa acumulam din experienta pe care ne-o pot impartasii colegii nostri din Germania. Pentru noi este foarte important sa ne respectam obligatiile pe care le avem fata de Uniunea Europeana si obligatiile de mediu pe care le avem. Fiecare pas pe care il facem in aceste domenii, apa – canal sau deseuri, e important sa il facem gandindu-ne la mediul inconjurator, la comunitatile noastre si din punct de vedere calitativ sa fi la cel mai inalt nivel. E util pentru noi sa eliminam din greselile pe care probabil altii le-au facut in Uniunea Europeana, sa evitam aceste greseli si experienta pe care cei din Germania o au nu poate decat sa ne ajute“, a spus Catalin Chereches, presedintele ADI Maramures.
Presedintele ADIGIDM, Zamfir Ciceu, a tinut sa le multumeasca musafirilor atat pentru vizita lor cat si pentru informatiile cu care acestia au venit la simpozionul de astazi. „Ceea ce vreau sa va spun este ca Asociatia Intercomiunitara de Gestionare a Deseurilor este abia la inceput. Pentru noi, cei care o conducem, pentru toti conducatorii de unitati administrative din Maramures, este important ca acest proiect sa se desfasoare in cele mai bune conditii. E important pentru noi sa cunoastem si sa invatam din experienta partenerilor nostri europeni. Scopul nostru este de-a avea un sistem de managementului al deseurilor cat mai performant“, a spus Ciceu Zamfir.
Presedintele EVS Saarbrucken, dr. Wolfgang Wagner, a prezentat modalitatea prin care structura germana a reusit sa-si dezvolte pe parcursul a catorva decenii proiecte precum cele care se implementeaza in acest moment in judetul nostru, si a spus ca va sta la dispozitia maramuresenilor in cazul in care vor avea nevoie de ajutor.
„Prezentarea mea este un model pentru colectarea, epurarea si evacuarea apelor uzate menajere si pentru managementul deseurilor. Acest model functioneaza de 40 de ani si a fost dezvoltat in aceasta perioada si au fost eliminate defectiunile care s-au ivit sau neajunsurile. Sistemul functioneaza si este un sistem durabil“, a spus dr. Wolfgang Wagner.
Seminarul a durat aproximativ doua ore, iar pe parcursul acestuia au fost prezentate proiectele ADI Maramures si ADIGIDM Maramures, proiectele implementate in Germania, dar si obiectivele maramuresenilor in ceea ce priveste extinderea si reabilitarea retelei de apa si canalizare si a proiectului de gestionare a deseurilor.
Sursa: Cosmin Carp