Vezi VIDEO
Chiar daca e greu de imaginat, trei maramureseni au platit cate 1.000 de lei pentru cateva creioane colorate, pentru un caiet mecanic sau pentru doua sticle cu apa. Niciunul nu a dorit asta, insa fiecare a fost victima unui escroc care le-a promis in schimbul banilor telefoane mobile performante si tablete grafice de ultima generatie. Inselaciunile au fost reclamate politistilor in decurs de cateva zile, toate derulandu-se pe internet, pe site-uri nationale de mica publicitate.
Cel mai recent caz de inselaciune le-a fost reclamat politistilor in 22 ianuarie. Un barbat din Tautii Magheraus a descoperit dupa ce a ridicat de la oficiul postal coletul in care trebuia sa fie un iPad pentru care a platit 1.200 lei, doua sticle din plastic pline cu apa. Barbatul a comandat produsul in data de 17 ianuarie de pe un site destinat comertului online – okazii.ro.
“Ultimul caz a fost reclamat marti, de catre un barbat din Tautii Magheraus, care a comandat pe internet un iPad si a primit in schimb doua sticle cu apa”, a spus Cecilia Grozavu, purtatorul de cuvant al IPJ Maramures.
Inselaciunea s-a petrecut la doar cateva zile dupa ce alti doi maramureseni au aflat riscurile care pot sa apara in momentul in care incheie tranzactii la distanta cu persoane necunoscute si fara sa ceara date suplimentare. Doi barbati, unul din Baia Mare si altul din Remeti, au fost inselati, tot prin internet, in urma incercarii de a cumpara doua telefoane mobile. Baimareanul a achitat contravaloarea telefonului prin mandat postal, a ridicat coletul in care a constatat ca se afla creioane colorate si jucarii. Barbatul din Remeti a avut o experienta asemanatoare, el primind pentru suma de 1.000 lei un caiet mecanic.
Una dintre importantele masuri de precautie este ca niciodata cumparatorul sa nu trimita banii in avans pentru produsul cumparat. Inainte de a incheia afacerea, cumparatorul trebuie sa verifice daca vanzatorul este o persoana de incredere. In plus, daca afacerea pare prea buna ca sa fie adevarata, atunci sunt sanse mari ca aceasta sa fie profitabila doar pentru ” vanzator”.
”Recomandam cetatenilor care fac cumparaturi pe internet, sa apeleze la o firma de curierat care permite verificarea coletelor inainte de efectuarea platii”, a declarat Cecilia Grozavu.
Romanii au o reputatie de speriat in intreaga lume, ca urmare a inselaciunilor pe care le-au facut pe internet. Nu de putine ori grupari organizate au dat lovitura dupa lovitura pe eBay, cel mai mare site de licitatii din lume. Metoda folosita este una foarte simpla: escrocii scot la vanzare bunuri inexistente pentru care cumparatorii creduli platesc zeci de milioane de dolari.
Politistii maramureseni au identificat mai multe modalitati prin care au fost inselati mai multi maramureseni in ultima perioada. Un barbat a inselat mai multe persoane prezentandu-se ca fiind angajat al societatii de distribuire a gazului metan. Prin declinarea de calitati oficliale el incasa contravaloarea verificarii contorului de gaz.
O alta modalitate este cea a agentiilor de fotomodele. Tintele escrocilor sunt in acest caz femeile si copiii, carora li se promite o cariera in lumea modei. Persoanele sunt invitate la o sedinta foto si li se solicita bani pentru introducerea intr-o baza de date, dar nu se concretizeaza nimic din angajamente.
De asemenea, au fost sesizate cazuri in care diverse persoane au fost acostate pe strada de oameni care fie sustin ca sunt bolnavi si au nevoie de medicamente, fie ca au o ruda in spital care are nevoie urgenta de interventie chirurgicala sau ca au nevoie de benzina si li s-a furat portofelul. De fiecare data, acestia cer bani cu imprumut pe care nu au in plan sa ii restituie. Oameni de buna credinta au fost inselati astfel de persoane necunoscute care ofereau drept garantii bijuterii de culoare galbena, despre care sustineau ca sunt de aur.
Sursa: Andrei Gherghel