![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un baimarean a gasit solutia pentru a reusi sa contracareze efectele suprapopularii planetei si ale crizei de alimente. Barbatul a realizat o sera autosustenabila din materiale reciclate, care, cu o investitie minima, poate sa rezolve problema alimentatiei unei familii. Dupa o viata in care a adunat informatii despre realizarea unei astfel de sere, baimareanul a reusit ceea ce si-a propus, iar in primavara va putea sa manance pentru prima data salata si ridichi crescute in incaperea in care cultiva plantele.
Proiectul de constructie a serei a inceput in toamna anului trecut. Iosif Ilyes, un pensionar baimarean, s-a gandit sa puna in practica toate informatiile pe care le adunase in ceea ce priveste realizarea unei sere care sa isi produca singura atat electricitatea, cat si caldura de care are nevoie. Motivul care a stat la baza unei astfel de idei a fost teama acestuia ca alimentele comercializate in ultimii ani nu sunt foarte sanatoase pentru consumul uman.
„Este o criza mondiala de alimente, plus faptul ca in hypermarketuri apar produse care sunt cam greu de digerat – produse facute direct cu acvaponia, crescute numai in apa, asa ca mi-a venit ideea sa fac o sera mica, familiara, cu ceea ce aveam eu la indemana. Nu am investit in materiale noi, toate sunt materiale recuperate si studiind efectul serei si vazand ca mongolii au acele iurte, am zis ca fac forma asta de dom, pentru ca la aceasta forma, caldura de la pamant se propaga inapoi, deci nu se pierde, pentru ca intotdeauna caldura merge spre varfuri”, a explicat Iosif Ilyes.
Chiar daca nu a avut foarte mult timp la dispozitie, baimareanul si-a vazut implinit visul cu ochii in aproximativ o luna de zile. Pentru a reusi sa aiba o sera care sa nu ii incarce factura la electricitate sau gaz, a gandit un sistem de incalzire prin intermediul unui colector solar realizat de el, cu ajutorul mai multor cutii de bere. In plus, a montat si trei panouri solare, pentru a fi sigur ca are caldura pe tot parcursul iernii. „Pentru sistemul de incalzire, in primul rand am facut un colector solar din cutii de bere. Acestea sunt din aluminiu, care retine caldura si am facut un sistem de caldura– nu e nicio inventie de-a mea, s-a mai facut pe plan mondial – cu care scot aerul din aceasta sera si apoi introduc inapoi aerul in sera. In plus, pentru sustenabilitatea serei, am montat trei panouri solare, care imi asigura 12 volti, care imi incarca un acumulator, urmeaza un invertor de la 12 la 220 de volti, care imi alimenteaza o lampa in infrarosu. Aceasta lampa, pe langa faptul ca distruge microbii din aceasta sera, o si incalzeste”, a aratat Iosif Ilyes.
In prima faza, in sera au fost cultivate salata si ridichi, insa pe viitor, baimareanul isi doreste sa cultive si rosii, castraveti sau ardei. Initiatorul a facut si un mic acvariu cu carasi, iar rasadurile sunt irigate cu apa cu reziduuri de la acestia, pentru ca legumele cultivate sa fie ecologice si mult mai sanatoase.
„Sunt puse in pamant si dedesubt, vine apa de la pesti, ajung sub plante si resturile de la pesti, care contin fosfor si alte minerale, iar astfel, aceste plante vor fi udate absolut bio, fara chimicale. Acum sunt rasaduri de salata si ridichi de o luna, pentru ca aceste legume sunt rezistente la frig si la inceput mi-era frica sa pornesc fara sa stiu ce fac”, a marturisit Iosif Ilyes.
Sera este un mic laborator pentru initiatorul acesteia, care marturiseste ca isi doreste sa o extinda si, in plus, sa mai faca inca una, in care sa cultive si alte legume. Totodata, isi doreste sa faca o mica pescarie in curte, pentru a reusi sa isi creasca productia de legume. Din spusele acestuia, investitia intr-o astfel de sera este minima, aceasta ridicandu-se la aproximativ 1000 de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda