Vezi VIDEO
Uniunea Europeana a demarat procedurile de infringement pentru tara noastra, din cauza esecului de a implementa, pana la 1 ianuarie 2012, decizia de crestere a gainilor in custi imbunatatite. In acest sens, Romania va primi o notificare din partea Comisiei Europene. E primul pas dintr-un lung proces juridic care ar putea duce chiar la amenzi. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) au explicat ca masura vine dupa ce unele unitati din tara au reusit abia pe ultima suta de metri sa se conformeze directivei privind producerea oualor in custi imbunatatite.
Mai multe state europene, printre care si Romania, au fost amenintate cu lansarea procedurii de infringement care ar putea duce chiar si la impunerea de amenzi, din cauza intarzierii cu care s-a pus in aplicare directiva privind producerea oualor in custi de tip baterie. Date ale Comisiei Europene au aratat ca peste o treime din gainile crescute pentru oua in Europa sunt inca tinute in custi necorespunzatoare.
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) afirma ca procedura de infringement a fost initiata in cazul tarii noastre, dupa ce unele unitati s-au conformat abia pe ultima suta de metri masurii privind cresterea gainilor in custi imbunatatite.
“Romania si-a facut temele din timp, dar au fost cateva unitati care au reusit abia pe ultima suta de metri sa ia masura, evident constranse de catre autoritatile competente, respectiv ANSVSA”, a aratat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Oficialul institutiei a mai declarat ca in Maramures nu sunt probleme cu producerea oualor in custi imbunatatite.
“Rezumandu-ma la Maramures, pot sa va spun ca nu exista nicio unitate care produce oua in alt sistem decat cel permis de lege. Maramuresul a avut trei unitati care s-au supus cerintelor ANSVSA, respectiv DSVSA si, la aceasta ora, una dintre ele a realizat programul de imbunatatire a custilor, iar doua dintre ele au trecut de la sistemul respectiv de crestere la sol”, a precizat Vasile Pop.
De la 1 ianuarie 2012, pe piata sunt admise spre vanzare ouale cu cifra 3, doar daca acestea provin de la gaini crescute in custi imbunatatite. Conform legislatiei, ouale trebuie sa fie marcate cu un numar distinctiv, cod identic cu cel al exploatatiei. Astfel, cifra 0 reprezinta productia ecologica, cifra 1 reprezinta sistem extensiv (oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica), cifra 2 arata ca ouale provin de la gaini crescute in hale, la sol, hranite cu furaje clasice, iar cifra 3 specifica faptul ca ouale provin de la gaini crescute incusti imbunatatite.
Sursa: Camelia Tocaci