![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Maramuresul a fost dat din nou la o parte de autoritatile centrale. Pe harta autostrazilor care ar urma sa fie finantate in urmatorii ani, Maramuresul ramane izolat, pentru ca nu exista nici un drum de mare viteza care sa faca legatura cu judetul. Oficialii Consiliului Judetean se declara indignati si spun ca e inacceptabil ca guvernantii sa scoata Maramuresul din ecuatie de fiecare data cand e vorba despre sprijinul financiar pentru investitii. Alti reprezentanti din institutie sunt insa de parere ca intai trebuie sa gasim resurse financiare pentru refacerea infrastructurii rutiere existente si abia apoi sa visam la drumuri care sa lege judetul de celelalte zone din tara sau chiar strainatate.
Premierul Victor Ponta a prezentat recent harta cu proiectele rutiere prioritare care ar trebui sa fie continuate pana in 2015 si cum va arata structura de autostrazi a Romaniei la nivelul anului 2022. Maramuresul nu figureaza pe aceasta harta, autoritatile judetene remarcand la randul lor ca toata partea de nord a tarii a fost data la o parte cand vine vorba despre marile investitii in infrastructura.
De altfel, autoritatile maramuresene sunt de parere ca e nevoie sa fie gasite solutii pentru ca Maramuresul sa primeasca bani macar pentru realizarea unui drum rapid, despre o astfel de investitie discutandu-se de ani de zile.
„Eu as spune ca din nou pornim cu pasi gresiti, continuam sa gandim in mod gresit. Romania nu are resurse de a realiza reteaua de autostrazi de aproximativ 3.000-4.000 de kilometri, cat si-o propun autoritatile, poate ca niste culoare importante care sa traverseze, sa brazdeze arealul tarii si care sa lege regiunile istorice, ar fi fost suficiente sa conecteze toti politii de crestere economica sau toate regiunile prin niste drumuri expres sau rapide, nu la fel de costisitoare ca si autostrazile, dar care sa asigure regimul de circulatie constant, conform cu legislatia. Acestea se pot extinde si dezvolta ulterior in autostrazi si poate ca acest lucru ne era mai la indemana, noua romanilor”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu.
Conducerea CJ a mai aratat ca Maramuresul e vizibil ignorat de guvernanti. „Indignarea mea porneste ca nu gasim asemenea solutii pentru aceasta zona, Maramuresul ramanand in con central de umbra si poate cel mai afectat judet, pentru ca distanta pe care o are de conectare la autostrada, distanta de la Baia Mare, ca sa nu mai vorbesc din nordul judetului, e cea mai mare pentru orice resedinta de judet din Romania. Suntem singura resedinta care nu avem o autostrada in apropiere. Nu inteleg de ce suntem atat de izolati, cel putin in intentii, de catre toate Guvernele care s-au succedat si vad ca acum suntem intr-un con de umbra”, a mai spus Emil Marinescu.
Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, sustine ca intai ar trebui reabilitata reteaua de drumuri judetene si nationale si abia apoi sa visam la drumuri rapide sau autostrazi.
“Important pentru Maramures e ca in perioada urmatoare sa-si reabiliteze reteaua extrem de intinsa de drumuri judetene si drumuri nationale. Vorbim totusi de circa 800 de kilometri de drumuri judetene si de inca cateva sute de kilometri de drumuri nationale. Prioritatea numarul unu in Maramures, in perioada urmatoare, nu sunt autostrazile, pentru ca noi inca nu avem pusa la punct reteaua de drumuri normale”, a mai precizat Gabriel Zetea.
Oficialii CJ au mai aratat ca totusi privesc cu un oarecare scepticism actualul plan prezentat de guvernanti, considerand ca nu are in totalitate „acoperire economica”. In prezent, reteaua de autostrazi a Romaniei este de 545 kilometri.
Sursa: Camelia Tocaci