Criminalitatea informatica in Romania este intr-un trend crescator, doar anul trecut politistii inregistrand peste 1.000 de astfel de cazuri, a precizat marti, intr-o conferinta de presa, seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din IGPR, Virgil Spiridon. Astfel, din cele aproximativ 1.000 de cazuri de criminalitate informatica, peste 200 au fost solutionate, inregistrandu-se totodata circa 1.200 de infractiuni in acest domeniu cu peste 500 de persoane implicate.
„Criminalitatea informatica in Romania este intr-un trend crescator, nu numai in Romania, ci peste tot in lume. Probabil ca aspectul financiar cu precadere – pentru ca aceasta activitate infractionala are un pronuntat caracter financiar, din cauza faptului ca cei care se ocupa de astfel de ilegalitati sunt interesati in principal de bani – face ca acest lucru sa fie in atentia celor interesati de a comite activitati ilicite si sa aiba acest trend crescator de la an la an”, a spus Spiridon.
Potrivit Politiei, diversitatea si noutatea sunt doua chestiuni care caracterizeaza criminalitatea informatica in Romania. Aceste lucruri se aplica si in cazul fraudelor la licitatii de bunuri pe internet, care au capatat noi valente din cauza unor noi servicii folosite pe internet, cum ar fi transferul de bani sau plata virtuala.
Metodele prin care calculatoarele sunt virusate facilitand accesul infractorilor la datele personale ale utilizatorului sunt deja cunoscute in mediul online. De asemenea, exista un alt tip de virus care blocheaza computerul, pe ecran aparand sigla Politiei sau a altor institutii. In acel moment utilizatorului i se cere sa plateasca o anumita suma de bani pentru a i se debloca calculatorul, a exemplificat oficialul Politiei Romane in conferinta de presa.
Multe dintre victimele mediului online sunt chiar copiii, care au din ce in ce mai mult acces la internet in scoli sau acasa sau chiar prin intermediul telefoanelor mobile.
Reprezentantul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) a precizat ca tot mai multi minori sunt victimele traficului de persoane, dar nu se poate spune cu exactitate cati dintre acestia au devenit victime prin intermediul mediului online.
Astfel, daca in 2010 copiii reprezentau 26,5% din victime, in 2011 procentul este de 30% din totalul persoanelor inregistrate la ANITP.
Potrivit unui studiu european prezentat de Institutul de Sociologie al Academiei Romane, site-urile video, cum ar fi YouTube, sunt pe primele locuri in ceea ce priveste „platformele riscante”.
Organizatia Salvati Copiii si Ministerul Educatiei propun, in urma unei ample cercetari privind folosirea internetului de catre minori, realizarea unui „Ghid scolar pentru utilizarea in siguranta a internetului”, care sa fie un material educativ si pentru profesori.
„Dincolo de constientizare si sa vorbim despre, important este sa stiu ce sa fac si cum sa fac. Un ghid are un astfel de rol: a-i pune profesorului la indemana un instrument cu care sa intervina asupra copiilor. (…) In scoala, sigur ca se poate controla pe ce site-uri intra elevul in timpul orelor, exista dispozitive si mijloace pentru a face acest lucru. Probabil si acasa exista, intr-o oarecare masura, posibilitatea de a aplica diverse metode de control parental. Pare din ce in ce mai greu sa faci acest lucru pe telefoane. (…) Modalitatea lor de a cauta ii poate duce catre zone care sa insemne un pericol real”, a spus Liliana Preoteasa, director general Directia Generala Educatie si Invatare pe Tot Parcursul Vietii din Ministerul Educatiei.
Prevenirea infractionalitatii online si siguranta pe internet reprezinta o preocupare constanta a Politiei Romane inca din anul 2008, cand a fost primul an de participare a Romaniei in programul European de siguranta online pentru copii.
Incepand din anul 2010, prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor constituie prioritate nationala, subliniaza IGPR intr-un comunicat emis marti, cu prilejul Zilei Sigurantei pe Internet, care in acest an este marcata pe 5 februarie.
In acest context, Politia Romana, impreuna cu Politia Norvegiana, a derulat Campania de prevenire a pornografiei infantile pe Internet „Tu cui dai accept?”, ce a avut drept scop informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu varste intre 11 si 15 ani si constientizarea opiniei publice cu privire la modalitatile concrete de evitare a victimizarii copiilor prin Internet.
Activitatile s-au adresat, de asemenea, parintilor si profesorilor, urmarind familiarizarea acestora cu realitatile online si cu modalitatile de protectie a minorilor.
Totodata, la Centrul de Informare si Prevenire a Criminalitatii Bucuresti sunt organizate saptamanal sesiuni de informare la care participa elevi si cadre didactice, in cadrul carora politistii sustin teme care vizeaza prevenirea infractiunilor contra patrimoniului si a persoanei, prevenirea comportamentelor antisociale si a victimizarii prin intermediul internetului.
Ziua Sigurantei pe Internet (Safer Internet Day) este sarbatorita in fiecare an, incepand cu 2003, in luna februarie, in peste 60 de tari din intreaga lume. Ziua Sigurantei pe Internet este coordonata si promovata de reteaua europeana INSAFE – European Safer Internet Network, in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
In fiecare an, INSAFE promoveaza invatarea utilizarii intr-un mod responsabil a noilor tehnologii online si mobile si face referire, in special, la copii si la comportamentul acestora in mediul online.
Sursa: Agerpres