Diferite tari din intreaga lume sarbatoresc vineri, 14 octombrie, Ziua Mondiala a Oualor (World Egg Day), aceasta fiind si sarbatoarea tuturor iubitorilor de oua, omlete si alte derivate, transmite msn.com. Istoria celebrarii oualor isi are inceputul in anul 1996, cand la o conferinta la Viena, International Egg Commission a anuntat ca Ziua mondiala a oualor va fi marcata in fiecare a doua vineri a lunii octombrie, expunand o serie de argumente in favoarea instituirii acesteia.
Decizia comisiei a fost sustinuta de reprezentantii mai multor tari, in special, de producatorii din domeniu.
Oul merita o sarbatoare speciala, deoarece acest produs este foarte popular in bucatariile aproape tuturor tarilor lumii, in mare parte datorita faptului ca ouale pot fi gatite in moduri variate.
In plus, consumul de oua, dupa cum arata studii stiintifice recente, mai este si benefic pentru organism. Acest aliment contine multe substante nutritive necesare organismului uman, intre care vitamine si minerale esentiale, precum si antioxidanti care previn o serie de boli.
Lider mondial la consumul de oua este considerata Japonia, cu un consum de un ou pe zi, in medie.
Americanii au mers mai departe si isi exprima respectul nu doar oualor, ci si omletei, sarbatorind anual Giant Omelette Celebration (Ziua omletei uriase).
Din 1985, in orasul american Abbeville, statul Louisiana, in primul weekeend al lunii noiembrie se pregateste in mod traditional o omleta uriasa dedicata prieteniei. La prepararea acesteia merg de regula 5.000 de oua, 6 litri de ulei, 25 litri de lapte si 10 kg de verdeata.
Desi exista multi adversari ai oualor, care considera ca un consum frecvent ar duce la cresterea colesterolului, oamenii de stiinta sustin in ultimul timp contrariul, indicand ca 1-2 oua pe zi este chiar benefic pentru sanatate. De cresterea colesterolului sunt ‘vinovate’ grasimile saturate, care se gasesc in cantitati nesemnificative in ou, in schimb ‘prejudiciul’ este compensat de substantele nutritive benefice, intre care fosfolipidele, responsabile de scaderea colesterolului.
Galbenusul de ou contine de asemenea grasimi sanatoase, care ajuta celulele sa functioneze normal. Din 5 grame de grasimi continute in ou, numai 1,5 grame sunt daunatoare. In schimb, ouale contin aproape toti aminoacizii esentiali, 13 vitamine, biotina, acid folic si multe minerale.
Sursa: Agerpres