![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Georgeta Barabas, o fosta profesoara de matematica din Baia Mare, face arta cu fierul de calcat. Tehnica, denumita encaustica, este una neobisnuita, iar rezultatele sunt spectaculoase, chiar daca toate trucurile le-a “furat” din reviste de handmade si de pe Internet. Encaustica este un procedeu de pictura care necesita creioane colorate din ceara sau blocuri speciale din ceara si o hartie sau un carton lucios.
Fara pensula si sevalet, baimareanca deseneaza cu fierul de calcat adevarate opere de arta. Cu migala si deosebit de multa atentie, tabloul prinde viata cu fiecare miscare a mainii. Cerul si campul de un verde crud par usor de facut, dar nu la fel sta treaba cu firele de iarba, florile si pasarile, care au nevoie de o tehnica speciala.
“Este destul de migalos, nu este foarte greu, dar la fiecare atingere a desenului cu fierul de calcat, prin simplul fapt ca se topeste ceara, se modifica toata compozitia pe care ai facut-o pana atunci. Niciodata cand incep un desen nu stiu exact ce va iesi. Incep ceva si, in functie de cum evolueaza, merg intr-o directie sau alta, dar nu stiu niciodata care va fi finalitatea”, a marturisit Georgeta Barabas.
A descoperit encaustica in aceasta vara, iar de atunci fiecare zi este o provocare. Prima necunoscuta a fost procurarea ustensilelor de lucru, aproape de negasit intr-o era a fiarelor de calcat cu aburi.
“Intr-adevar, in magazin nu se gasesc decat calcatoare pe aburi, dar eu am gasit la second. Am cautat destul de mult pana am gasit si am cumparat vreo doua pana am descoperit unul mai mic, ca sa imi fie mai usor sa pot lucra”, a declarat artista baimareana.
Chiar daca deocamdata nu s-a gandit nici la o expozitie, dar nici la o mini-afacere, colectia de tablouri a Georgetei Barabas incepe sa ia proportii din ce in ce mai mari, fiind un hobby care ii stimuleaza imaginatia in fiecare zi. Singurii care au “profitat” pana acum de talentul baimarencei sunt prietenii, carora le ofera tablourile drept cadouri, cu diverse ocazii.
Sursa: Tania Purcaru