O echipa de cercetatori clujeni lucreaza la o serie de aplicatii care vor putea fi folosite pe telefonul smartphone sau pe tableta si care au ca scop conducerea asistata, cu scopul prevenirii accidentelor. Aplicatiile sunt gandite sa vina in ajutorul soferilor in diferite conditii de vizibilitate redusa, cum ar fi noaptea, pe timp de ceata sau atunci cand un pieton este greu de vazut din cauza faptului ca se „ascunde” dupa o masina, un stalp sau un alt obiect.
Echipa de tineri cercetatori a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca deruleaza aceste studii in cadrul proiectului COMOSEF, care are o finantare europeana in valoare de 1,5 milioane de lei. Primele rezultate sunt asteptate sa apara in cursul anului viitor.
„Proiectul COMOSEF este unul cu finantare europeana de 1,5 milioane de lei si urmareste dezvoltarea unor aplicatii de asistare a conducerii pe dispozitive mobile — telefoane sau tablete si de recunoastere a pietonilor din imagini infrarosii. Pe dispozitivele mobile avem alte doua componente, una care se refera la detectia pietonilor in scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detectie a cetei din imagini, pentru a-l informa pe sofer care este distanta de vizibilitate pana la masina din fata si a adapta viteza la conditiile de trafic si reconstructia imaginii”, a explicat Mihai Negru, cercetator la UTCN.
Practic, fiecare situatie in parte — noapte, ceata, detectarea pietonilor care sunt greu de vazut — necesita folosirea unei anumite solutii de „curatare” a imaginii.
In cazul cetei, aplicatia incearca sa recupereze detaliile si sa reconstruiasca imaginea, astfel incat aceasta sa apara conducatorului auto cat se poate de clara. Practic, detaliile reprezinta elemente foarte importante pentru sofer, respectiv eventuali pietoni, sau obstacole.
„Din algoritm noi putem sa-i spunem soferului care e distanta de vizibilitate si in functie de ea putem sa-i spunem cam care ar trebui sa fie viteza adaptata la conditiile de trafic. Ideea este ca foarte multe accidente se fac pentru ca soferii au impresia ca vad bine si merg cu viteza prea mare”, a spus Mihai Negru. El a subliniat ca mai ales in afara orasului sau pe autostrada o asemenea aplicatie poate fi foarte utila. Cercetatorul a precizat ca algoritmul de detectie a cetei a fost deja portat pe tablete, dar aplicatia este inca in curs de dezvoltare.
In cazul in care aplicatia va fi lansata si catre public, soferii vor avea nevoie de un suport fixat pe parbriz, in care sa monteze tableta cu aplicatia, iar aceasta va furniza informatiile necesare asistarii pe timp de ceata.
Cea de-a doua aplicatie din cadrul acestui proiect este destinata asistarii soferilor pe timp de noapte si foloseste dispozitive care au camere cu infrarosu. Acestea detecteaza caldura emanata de corpul uman sau de cel al animalelor, pentru a-i face vizibili pe pietoni. Unul dintre neajunsurile camerei cu infrarosu este aceea ca vara este mai putin eficienta din cauza temperaturii ambientale foarte ridicate.
Camera se monteaza in exteriorul masinii si este capabila sa detecteze un pieton aflat la o distanta de aproximativ 50 de metri de masina.
Raluca Brehar, cercetatorul care se ocupa de aceasta aplicatie, a explicat ca aplicatia este foarte utila atunci cand soferul conduce pe timp de noapte, dar afara este si ceata, sau ploaie, sau viscol, iar vizibilitatea este astfel extrem de mult ingreunata.
„Camera se poate lega la display-ul masinii si detecteaza pietonul pe care soferul nu l-ar vedea altfel si ar putea sa il accidenteze. Se poate calcula care este distanta pietonului fata de masina, acesta fiind incadrat intr-un dreptunghi galben, iar sistemul va putea emite un avertisment sonor pentru sofer si il va incadra pe pieton in dreptunghi rosu, daca este un pericol”, a explicat Raluca Brehar.
Cercetatorii si-au propus inclusiv sa combine sistemele — respectiv cel cu infrarosu cu unul de stereo-viziune (care foloseste doua camere) — pentru a putea obtine o imagine cu acuratete ridicata, in conditii diverse si chiar dificile de vizibilitate.
„Se aduce o performanta mult mai crescuta decat o au acum aplicatiile luate separat. Cand e cald afara, detectarea pietonilor cu infrarosu nu mai are performante bune, dar acestia pot fi identificati cu sistemul de stereo-viziune”, a mai spus Brehar.
Tot in cadrul proiectului COMOSEF se mai fac cercetari si pentru o aplicatie de detectie a pietonilor in trafic. Aceasta devine utila in momentul in care pietonul este obturat de un obstacol, iar soferului fiindu-i greu sa-l vada, l-ar putea accidenta. Aplicatia este de asemenea gandita pentru o tableta sau un smartphone care ar trebui fixat intr-un suport pe parbrizul masinii, pentru a se putea folosi camera dispozitivului. Apoi, cu ajutorul softului, aparatul emite o avertizare atunci cand un pieton ajunge la o distanta considerata periculoasa.
In prezent, se lucreaza la marirea numarului de cadre pe secunda folosite, care vor duce automat la o marire a acuratetii imaginii, precum si la crearea unei baze de imagini cat mai mari cu situatii concrete din trafic, care vor constitui practic „experienta” softului.
„Am reusit sa implementam o abordare care merge rapid si pe tableta cu 15 cadre pe secunda. Incercam imbunatatirea timpilor de executie si acuratetea, pentru a detecta cat mai multi pietoni in situatii cat mai dificile. Pot aparea si cazuri de pietoni acoperiti pe jumatate, care sunt un potential pericol si care stau dupa masini parcate, gata sa traverseze strada. Un alt caz este identificarea pietonilor in conditii dificile de iluminare, cum ar fi atunci cand soarele ii intra soferului in ochi”, a explicat si Arthur Costea, de asemenea cercetator in cadrul proiectului COMOSEF.
Echipa de cercetatori lucreaza la acest proiect in parteneriat cu mai multe firme din lume, din tari precum Finlanda, Luxemburg, Coreea de Sud, Turcia, Spania si Franta. De asemenea, partener in acest proiect este si firma clujeana Arobs.
Sursa: Agerpres