Doamne fereste de revarsarea apelor, se roaga botizenii. Si cu siguranta ruga lor e intemeiata atata vreme cat o viitura puternica ar putea face prapad in Botiza in mai multe zone, deoarece indiguirile raurilor Botiza si Valea Sasului nu au fost finalizate, din lipsa de bani.
Botiza a fost – in ultimii zece ani – una dintre localitatile cele mai afectate de inundatii din Maramuresul istoric. Oamenii isi aduc aminte ca… “o fo inundatii amu-s cativa ani” si povestesc cu groaza ca atunci… “o intrat apa in case” si ca au fost evacuati localnici din peste 50 de gospodarii, iar alunecarile de teren au pus in pericol alte case.
Localnicii povestesc ca “de cativa ani o inceput sa indiguiasca in dreptul catorva case… dar nu peste tot”. Motivul pentru care lucrarile nu au fost terminate nu-l stie nimeni. Autoritatile din Botiza spun ca lucrarile de indiguire si de prevenire a inundatiilor au inceput in vara lui 2008, iar mai apoi au fost sistate dupa ce, in primavara aceluiasi an (mai exact in luna martie), in comuna apele involburate au dus la evacuarea a 50 de gospodarii.
“Lucrarile au fost incepute in 2008 si au fost initiate si coordonate de Apele Romane, in colaborare cu societatea Selina. S-au oprit in acealsi an, dar au fost reincepute in 2009, in iunie-iulie. Din lipsa banilor, lucrarile au fost sistate in noiembrie si de atunci nimeni nu a mai pomenit nimic”, a explicat pentru eMaramures.ro, viceprimarul comunei Botiza, Ioan Neag.
Acesta a mai spus ca lucrarile au fost finalizate in partea de sus a comunei si in centrul acesteia. In schimb, pe Valea Sasului e jale. S-au facut doar pe o portiune de cativa metri, iar restul malului a ramas… in asteptarea unor vremuri mai bune. “In partea de sus si in centru digul a fost aproape finalizat, in timp ce in partea de jos ar mai fi de facut aproximativ 100 de metri liniari. Putem spune ca aici lucrarile au fost realizate in proportie de 80-85%. Pe Valea Sasului, stam mai prost. Aici s-au facut doar 200 si ceva de metri din digul de protectie. Nici spre Borcut nu e inca indiguit”, a precizat viceprimarul comunei Botiza.
Ioan Neag a mai precizat ca, in cazul unor inundatii, cel putin sapte gospodarii de pe Valea Sasului ar avea de suferit serios de revarsarea apelor. Chiar mai multe am putea spune noi, dupa realitatea din teren. Insa, pana la asteptarea unor vremuri mai bune, botizenii se roaga… sa nu se reverse apele.
Sursa: Catalin Tineghe